Rahastotietoa

Näitä sijoitustuotteita suursijoittajat suosivat

Suuret institutionaaliset sijoittajat käyttävät ETF-rahastoja salkuissaan, kertoo Sijoittaja.fi-palvelu.

USA:ssa n. 50 % ETF:ien varoista on institutionaalisten omistuksessa. Euroopassa osuus on 80 %. ETF:ien rahavirrat kertovat siten siitä, mitä alueita, sektoreita tai omaisuusluokkia suursijoittajat juuri nyt painottavat.

BlackRock julkaisee kuukausittain ETP Landscape -raporttia, johon on koottu ETF:issä oleva varallisuus ja rahavirrat. Raportti antaa mielenkiintoista tietoa siitä, mihin suursijoittajat varojaan sijoittavat.

Osakkeet

Heinäkuussa virtasi jälleen vahvasti rahaa USA:n osakemarkkina-ETF:iin. USA-ETF:iin siirtyi varallisuutta 13 460 miljoonaa dollaria (kesäkuu 20 969 MUSD). Vastaavasti Eurooppaan sijoittaviin ETF:iin tuli vain 66 miljoonaa dollaria, jossa on suuri pudotus kesäkuun rahavirtoihin (kesäkuu 3 977 MUSD).

USA:ssa rahavirrat ohjautuivat isoihin yhtiöihin ja olivat 13 942 miljoonaa dollaria (kesäkuu 7 608 MUSD). Keskisuuriin yhtiöihin sijoittaviin ETF:iin virtasi 792 MUSD (kesäkuu 3 152 MUSD) ja pienistä yhtiöistä virtasi pois -1 013 MUSD (kesäkuu 2 261 MUSD).

Euroopassa suunta oli myös isoihin yhtiöihin, joihin virtasi 897 miljoonaa dollaria (kesäkuu 702 MUSD), keskisuurista poistui -301 miljoonaa dollaria (kesäkuu -28 MUSD) ja pienyhtiöistä virtasi pois -411 miljoonaa dollaria (kesäkuu 182 MUSD).

Sektoreittain voittajia USA:ssa olivat teknologia 983 miljoonaa dollaria ja syklinen kuluttajasektori 613 miljoonaa dollaria. Häviäjäsektoreita olivat perusteollisuus -2 567 miljoonaa dollaria (oli häviäjäsektori myös kesäkuussa) ja defensiivinen kuluttajasektori -911 MUSD. Teknologiasektorin kohdalla tapahtui käänne positiiviseen tappiokuukausien jälkeen.

Euroopassa sijoittajat siirsivät varoja jälleen Britanniaan, 55 miljoonaa dollaria. ETF-rahavirrat Saksalaisiin osakkeisiin olivat jälleen negatiiviset 690 miljoonaa dollaria (kesäkuu -757 MUSD). Aasian Tyynenmeren alueen osake-ETF:iin virtasi 1 902 miljonaa dollaria lähinnä Japanin positiivisen vedon vuoksi. Muutos kesäkuuhun oli huomattava.

Kehittyneille markkinoille sijoittaviin ETF:iin siirtyi kokonaisuudessaan 20 651 miljoonaa dollaria (kesäkuu 29 140 MUSD).

Vastaavasti kehittyville markkinoille sijoittaviin osake-ETF:iin siirtyi 6 324 miljoonaa dollaria (kesäkuu 7 670 MUSD). Kyseessä oli toinen perättäinen vahva kuukausi. Rahavirrat Kiinaan olivat jälleen vahvat 1 957 miljoonaa dollaria (kesäkuu 1 660 MUSD). Rahavirrat Intialaisiin osakkeisiin olivat edelleen positiiviset 162 miljoonaa dollaria (kesäkuu 786 MUSD). Kehittyvistä maista rahavirrat olivat jälleen negatiivisia Meksikoon -175 MUSD.

Osakkeisiin sijoittavien ETF:ien rahavirrat olivat kokonaisuudessaan 26 975 miljoonaa dollaria (kesäkuu 36 810 MUSD).

Korot ja raaka-aineet

Sijoittajat palasivat hiljalleen korkoihin heinäkuussa. Korko-ETF:ien rahavirrat olivat kokonaisuudessaan 2 759 miljoonaa dollaria (kesäkuu -371 MUSD). USA:n valtion velkapapereihin sijoittaviin ETF:iin virtasi 285 miljoonaa dollaria (kesäkuu 4 641 MUSD). Yritysten riskilainoihin sijoittavista ETF:istä poistui peräti -3 270 MUSD (kesäkuu 561 miljoonaa dollaria). Muutos on merkittävä, sillä kesä- ja toukokuussa rahavirrat olivat positiiviset. Korkean luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittavien ETF:ien rahavirrat olivat 1 223 (kesäkuu 402 MUSD). Kehittyvien markkinoiden korko-ETF:ien rahavirrat olivat hieman positiiviset kahden vahvan kuukauden jälkeen 106 miljoonaa dollaria (kesäkuu 1 208 MUSD).

Raaka-aineet alkoivat vihdoin kiinnostaa sijoittajia. Heinäkuussa raaka-aineisiin sijoittavien ETF:ien rahavirrat olivat 1 654 miljoonaa dollaria (kesäkuu -392 MUSD) ja muutos on huomattava aiempiin kuukausiin. Maataloushyödykkeiden rahavirrat olivat jälleen negatiiviset 74 miljoonaa dollaria (kesäkuu -126 MUSD). Kulta alkoi kiinnostaa sijoittajia. Kulta-ETF:iin virtasi 630 MUSD ja metalleihin 117 MUSD.

ETF-rahavirrat-72014

Lähde BlackRock ETF Landscape.

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 7.8.2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös