Asunnot ja kiinteistöt

Viisi keinoa löytää hyvä sijoitusasunto

Passelin sijoitusasunnon löytäminen ei ole kovin helppoa.

Taannoin 90-luvulla riitti katsoa sunnuntain Hesarista ilmoituksista, että mitähän seuraavaksi ostaisi. Tarjontaa hyvistä sijoitusasunnoista oli paljon, kysyntää vähän. Those were the days.

Tarkoitamme tässäkin tekstissä sijoitusasunnoilla tietysti sellaisia asuntoja, jotka on tarkoitus pitää pitkään ja vuokrata. Nämä ovat kirjamme nimen ja strategiamme mukaisesti alle 35-neliön yksiöitä pk-seudun tuntumassa ja Jyväskylässä.

Tässä viisi keinoa, joita itse käytämme:

1) Vahdit

Hakuportaalien (Etuovi, Jokakoti, Oikotie) vahdit on pidettävä päällä, jos aikoo löytää julkisesta markkinasta jotain järkevää. Hyvissä herkuissa reaktiokyky pitää olla nopea. Tosin nopea toiminta ei saa perustua vain nopeuteen, vaan valitun kaupungin ja kaupunginosan huolelliseen tuntemiseen. Suurin osa myytävistä kohteista ei suinkaan ole järkeviä, joten hätäisesti ei kannata ostaa hyvältä näyttävää asuntoa. Ole mieluummin kranttu kuin höveli. Tosin vahdit ovat tuttuja kaikille sijoittajille. Mistä sitten löytää sijoitusasuntoja, jos kerran netti on jo kaikkien läpikoluama?

2) Välittäjäkontaktit

Suosimme tutustumista välittäjiin, sillä (pienellä) osalla välittäjistä on tapana laittaa viesti myyntiin tulevasta tai juuri myyntiin tulleesta kohteesta ennen kuin se on netissä. Tässä päivän tai jo pelkkä puolikkaan päivän etumatka voi olla ratkaiseva. Siinä vaiheessa kun muut ihmettelevät sähköpostiin kolahtanutta vahdin lähettämää viestiä, olet jo ehtinyt lukea välittäjältä saadut taloyhtiön paperit ja keskustellut isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan kanssa. Tässä tosin todettakoon, että valitettavan moni välittäjä on lyhytmuistinen/lyhytpinnainen. Välittäjät voi jakaa karkeasti kolmeen osaan: Isosta osasta välittäjiä ei kuulu mitään ensitapaamisen jälkeen. Lähes yhtä isosta osasta välittäjiä tulee vinkki potentiaalisesta asunnosta kerran tai pari, mutta jos et niistä vinkeistä osta, he unohtavat ja luovuttavat. Kolmas, valitettavasti pienin mutta paras osa välittäjiä jakaa feediä potentiaalisista asunnoista vaikka et joka tölliä ostaisikaan. Hölmöhän se sellainen sijoittaja olisi, joka tarttuisi jokaiseen tarjottuun kohteeseen. Onneksi meillä on muutama tuttu luotettava välittäjä, joka ymmärtää vuokranantajan näkökulmaa ja asuntosijoittajan matematiikkaa.

3) Verkostoituminen/asuntosijoittajakontaktit

Kaksi ensimmäistä osa-aluetta ovat erittäin hyviä keinoja, mutta eivät välttämättä riitä, jos haluaa löytää useampia hyviä sijoitusasuntoja. Julkisen markkinan ulkopuolella tehdään paljon kauppaa, esim. siten että jokin taho on ostanut kokonaisen kerrostalon ja myy sen palasissa (ei-julkisessa markkinassa) eteenpäin tuntemilleen sijoittajille. Olemme vuosien varrella ostaneet yli puolet asunnoistamme muiden kuin vahtien ja välittäjien kautta, ts. kontaktien kautta. Sitten se maaginen kysymys: miten näitä kontakteja saa? Tähän ei ole olemassa mitään yhtä ”apteekin hyllyltä löytyvää ratkaisua”. Esimerkiksi luottamustoimet Osakesäästäjissä, osallistuminen asuntosijoittamisesta pidettyihin valmennuksiin ja Vuokranantajien tapahtumat ovat poikineet meille kontakteja, joista on sittemmin löytynyt yhteisiä intressejä myös asuntokauppojen muodossa. Maaginen vastaus kysymykseen siis voisi olla sana verkostoituminen.

4) Lehti-ilmoitus

Olemme muutaman kerran laittaneet lehteen (esim. Keskisuomalainen, Suur-Jyväskylän Lehti, Etelä-Suomen Sanomat) ilmoituksen ”ostamme yksiöitä” muutaman lisätiedon kera. Osumaprosentti ilmoituksissa ei ole kovin korkea, mutta tuo yhden kokeilemisen arvoisen keinon kohtuullisen pienellä vaivalla. Nyt näyttää siltä, että pääsemme helmikuun aikana tekemään ensimmäiset kaupatkin lehti-ilmoituksen perusteella kun meille tarjottiin soppelia yksiötä Jyväskylän keskustasta. Tätä keinoa kannattaa ainakin kokeilla pari kertaa – varsinkin paikallislehdissä ilmoittaminen on verrattain edullista. Saattaa olla, että joku vanhempi herrasmies tai rouva tarttuu asiaan eikä halua maksaa välittäjän palkkiota, joten molemmat saavat tehtyä mieluisan kaupan.

5) Laputus

Laputuksella tarkoitamme kahta vaihtoehtoa: a) kirje suoraan postiluukusta tai b) pieni ilmoitus taloyhtiön seinälle, jossa kertoo etsivänsä asuntoa näillä ja näillä kriteereillä. A-vaihtoehto on siinä mielessä pienen todennäköisyyden peliä, että yksiöiden asukkaat eivät kovinkaan usein omista asuntoaan. Ja päätyykö kirje omistajalle, jos vuokralainen sen saa? Tuskin. Olemme kuitenkin tätä vaihtoehtoa kokeilleet – (toistaiseksi) tuloksetta. Parempi vaihtoehto laputukselle on viedä taloyhtiöiden ilmoitustauluille pieni selkeä ilmoitus, jossa on lyhyesti kerrottu että mitä on etsimässä.  Laputus ilmoitustaululle vie myös vähemmän aikaa. Toivottavasti saamme tänä vuonna kertoa positiivisen kokemuksen tähän asunnonetsintäkeinoon liittyen.

Jokeri: Kaverin kanssa toimiminen käytännössä tuplaa etsimismahdollisuudet. Yhteistyössä on monia hyviä puolia, kuten riskin jakaminen, mutta myös sopivien kohteiden löytyminen on todennäköisempää kun markkinaa voi haravoida tuplasti tiheämmällä kammalla.

Eli ei muuta kuin näytöille tutustumaan asuntoihin ja välittäjiin sekä rohkeasti eri tapahtumiin tutustumaan samasta aiheesta kiinnostuneisiin ihmisiin!

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>