Sijoitusideat

Pienyhtiöt jyräävät Taloustaidon osakelistalla

osakelista-Taloustaito-osakkeet-032015

Pienillä yhtiöillä on selkeä ylivalta Taloustaidon kotimaisista pörssiyhtiöistä koostuvalla osakelistalla.

TOP 20:ssä on tällä hetkellä vain neljä suurempaa yhtiötä. ˮViime vuosi pörssissä oli isojen yhtiöiden vuosi. Uskomme, että tämä vuosi tulee olemaan pienten yhtiöiden vuosi, ja ne ottavat arvostuseron kiinniˮ, kertoo listaa tuottavan Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén Vilén.

Taloustaito on laittanut kotimaisia pörssiyhtiöitä paremmuusjärjestykseen jo neljän vuoden ajan. Yhtiöt saavat listalla pisteitä muun muassa tuloksentekokyvystään, osinkotuotoista, omavaraisuudesta sekä osakkeen arvostuksesta eri mittareilla. Nyt pisteytykseen on lisätty uusi parametri, kasvu.

Listan kärjessä on koneita ja palveluita puutuoteteollisuudelle kauppaava Raute, jonka osake on ehtinyt alkuvuonna vahvistua jo selvästi.

Silti yhtiö ei ole Inderesin näkemyksen mukaan edelleenkään kallis. Esimerkiksi P/Ebit-kerroin on tälle vuodelle vain 6,8.

Raute on toimialansa markkinajohtaja, vaikkakaan sen tuotteiden kysyntä ei ole viime vuosina yltänyt lähimainkaan kannattavuusrajan yläpuolelle.

ˮRauten loppuvuoden tulos oli erittäin vahva, ja yhtiön tilauskanta on nyt parempi kuin vuosi sitten. Me uskomme, että yhtiö saa yhden isomman projektin. Jos myös pientilausten virta pysyy viime vuosien tasolla, yhtiöllä on pitkästä aikaa sellainen vuosi, että liikevaihto on tasaisen hyvä koko vuodenˮ, Inderesin analyytikko Antti Viljakainen sanoo.

Myös listan toisen kärkiyhtiön, ravintoloita omistavan ja hallinnoivan Restamaxin osake on Inderesin mukaan selvästi aliarvostettu.

ˮRavintolamarkkina on vaikeassa tilanteessa, sillä kuluttajien ostovoiman heikentyminen näkyy ravintolamyynnissä. Siihen nähden Restamax on kuitenkin suoriutunut hyvin. Vuosi 2014 meni yhtiöltä yritysjärjestelyjen sulatteluun, joten vasta tänä vuonna nähdään, mikä ostettujen yhtiöiden tuloskunto onˮ, Vilén arvioi.

Taloustaidon listan 10 kärki on seuraava:

1. Raute

2. Restamax

3. Affecto

4. CapMan

5. Fiskars

6. Fortum

7. Orava Asuntorahasto

8. Okmetic

9. Solteq

10. SRV Yhtiöt

Katso aiemmat listat tästä.

Korjaus artikkeliin: Tekstissä oli linkki Taloustaidon alkuperäiseen listaan tunnuslukuineen. Lista edellyttää kuitenkin tunnuslukuja, joten tuo linkki poistettiin.

2 kommenttia
Avatar
Kalle 30.3.2015
| |
Fiskars ja Fortum eivät ole edes middle cap yhtiöitä, jotka taasen eivät ole pienyhtiöitä. Tekstin lopussa oleva linkki vaatisi tunnukset.
Avatar
Salkunrakentaja 31.3.2015
| |
Artikkelissa ei ole väitetty että kaikki listan yhtiöt olisivat pienyhtiöitä. Jostain syystä linkki toimi vielä maanantaina ilman tunnuksia.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös