Asunnot ja kiinteistöt

Omakotitalokauppa reippaassa kasvussa

Omakotitalokauppojen määrä nousi kahdeksan prosenttia edellisvuoden alkupuoliskoon verrattuna, kertoo Maanmittauslaitos.

Maanmittauslaitos kokosi vuoden alkupuoliskon kiinteistökaupat tilastoksi kiinteistöjen kauppahintarekisteristä.

Pientalokauppoja tehtiin vuoden 2015 alkupuoliskolla yhteensä 6 700 kappaletta. Kauppojen määrä nousi Maanmittauslaitoksen mukaan kahdeksan prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaava-alueilla hinnat ovat nousseet tänä vuonna 0,6 prosenttia ja haja-asutusalueilla laskeneet 2,4 prosenttia.

Omakotitalon keskihinta (mediaanihinta) kaava-alueilla oli Espoossa 454 000 euroa, nousua on viisi prosenttia viime vuoden alkuun verrattuna. Helsingissä omakotitalo maksoi 378 000 euroa (-1 %) ja Vantaalla 342 000 euroa (+14 %).

”Hintojen nousu Vantaalla johtunee osin asuntomessualueella myydyistä taloista”, kiinteistöarvioinnin asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta arvioi.

Tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana tehtiin 28 400 kiinteistökauppaa, mikä on 2 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Nyt rahaa käytettiin 4,3 miljardia euroa, mikä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

”Venäläisten ostamat kiinteistöt jäänevät tänä vuonna vähän yli sataan kappaleeseen, mikä on 15 % vuoden 2008 ennätysmäärästä”, kertoo Väänänen.

Pientalotontteja myytiin vuoden 2015 alkupuoliskolla koko maassa 1 900 kappaletta, mikä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuoden 2014 vastaavana aikana. ”Kaupankäynti on nyt hiljentynyt vuodesta 2006 alkaen, jolloin myytiin puolessa vuodessa 5 900 tonttia”, kertoo Väänänen.

Kommentoi
Ylös
>