Kumppaniblogit

Luotatko hyvään onneen tai analyytikon arvioon?

Minulla oli eilen ilo keskustella sijoittajien kanssa osakemarkkinoiden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta.

En kuitenkaan koskaan ota kantaa lyhyen aikavälin markkinanäkymiin, koska markkina ei kuuntele minun mielipidettäni. Osakkeiden hintataso nousee tai laskee minulta lupaa kysymättä. En siis kyennyt antamaan helppoja ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin, mutta pyytämättäkin listasin omia ratkaisujani epävarman markkinatilanteen keskellä.

Elokuun alkanut hintatason jyrkkä halventuminen ei tuonut minulle uusia hyviä ideoita, joten ostin pienissä erissä markkinan keskiarvoa eli indeksiä. Hintatason palautuessa pudotuksesta parin yksittäisen yhtiön hinta laski kiinnostavalle tasolle (Fortum ja Hamburger Hafen), joten ostin niitä salkkuuni. En siksi, että arvaisin niille nopeaa kurssinousua tai korkeaa osinkotuottoa. Sijoitin niihin, koska yhtiöiden hinta laski selvästi omaa hinta-arviotani edullisemmaksi. Näiden ostojen jälkeen salkun osakepaino kuitenkin kasvoi hieman tavoitetilaa korkeammaksi, joten päätin myydä jotain salkusta. Harkinnan jälkeen päädyin myymään paniikkipäivinä ostetut indeksisijoitukset. En ole edellä listaamiini päätöksiin täysin tyytyväinen, mutta opin uusia asioita itsestäni päätöksentekijänä.

Moni sijoittaja kuvittelee menestyksen piilevän seuraavan tähtiosakkeen tunnistamisessa ja oikeassa ajoittamisessa. Parhaat sijoittajat kuitenkin leivotaan samalla reseptillä (kovalla työllä) kuin kaikissa muissakin kilpailuissa. Jostain syystä sijoittamisessa kuitenkin harjoitellaan vääriä asioita. Ennustetaan huomisen kursseja eilisen kurssikäppyrästä ja vertaillaan osakkeita tunnuslukujen perusteella.

Menestykseen ei ole oikopolkuja. Radiomainoksen mukaan vuonna 2015 on jaettu jo 39 miljoonavoittoa tuuripeleissä. Jos et luota hyvään onneen etkä analyytikkojen arvauksiin, niin voin auttaa sinut pitkäjänteisen sijoittamisen alkuun.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Artikkeli on julkaistu alun perin Tinpie-sivustolla 15.10.2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös