Asunnot ja kiinteistöt

Uudisrakentaminen keskittyy pääkaupunkiseudulle

Lähes puolet asuinrakennusten rakennusluvista myönnettiin pääkaupunkiseudulle heinä-syyskuun aikana.

Rakennuslupia myönnettiin kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä roimasti edellisvuotta enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä lähes 8,3 miljoonalle kuutiometrille, joka oli peräti 30,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kokonaiskuutiomäärän kasvu kertyi pääosin muille kuin asuinrakennuksille myönnetyistä rakennusluvista.

Uudisrakentaminen keskittyy nyt Tilastokeskuksen mukaan voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, erityisesti asuinrakentaminen on pääkaupunkiseudulla vilkasta.

Vuoden 2015 heinä-syyskuussa asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi 5,6 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakennuksille myönnetty kuutiometrimäärä oli 2,5 miljoonaa, josta pääkaupunkiseudun osuus oli peräti 1,1 miljoonaa kuutiometriä.

Rakennuslupia myönnettiin koko maassa 7 500 asunnolle, joka on 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Lähes puolet asuntoluvista myönnettiin pääkaupunkiseudulle.

Pääkaupunkiseudun osuus asuinrakentamisesta on kasvanut ryminällä muutaman viime vuoden aikana. Tämä on nähtävissä alla olevasta kuvasta.

Pääkaupunkiseutu-rakennusluvat-asuinrakentaminen-112015

Pääkaupunkiseudun osuus asuinrakentamisesta, myönnetyt rakennusluvat. Lähde: Tilastokeskus

Pientaloille myönnetyt asuntoluvat olivat kuluvan vuoden tammi-syyskuussa edellisiä vuosia selvästi alhaisemmalla tasolla. Pääkaupunkiseudulle myönnetyt useat kerrostalohankkeet pitivät kuitenkin asunnoille myönnettyjen rakennuslupien määrän kasvussa.

Muille kuin asuinrakennuksille myönnetty kuutiomäärä kasvoi kolmannella neljänneksellä 44,7 prosenttia. Eniten kasvua oli julkisille palvelurakennuksille myönnetyissä rakennusluvissa. Kasvu selittyy muutamalla suurella pääkaupunkiseudun rakennushankkeella.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös