Makrotalous

Jorma Ollila varoittaa: Suomi on kuilun partaalla

Suomi putoaa muiden Pohjoismaiden ja Saksan kelkasta tärkeimmillä talouden mittareilla, Nokian ex-pääjohtaja arvioi Helsingin Sanomien kolumnissaan.

Ollilan mukaan työiässä olevien suomalaisten elintaso jää heikommaksi kuin naapureilla. ”Pystymme yhä huonommin rahoittamaan tarpeelliset julkiset palvelut ja turvaverkot. Olemme jättämässä nuorille Suomen, jossa on vaikea rakentaa tulevaisuutta”, Ollila kirjoittaa kolumnissaan.

Päättävissä asemissa olleet suomalaiset ovat tehneet Ollilan mukaan isoja virheitä kymmenen viime vuoden aikana. Päättäjillä Ollila tarkoittaa käytännössä koko Suomen valtaeliittiä – hallituksia, etujärjestöjohtajia kuin yritysten johtajiakin.

Ollila näyttää ruoskivan myös itseään. ”Nokia ei ole poikkeus”, hän kirjoittaa.

Perusvirhe on Nokian ex-pääjohtajan mukaan itsetyytyväisyys. ”On uskottu, että rajusti muuttuvassa maailmassa pärjätään vanhoilla eväillä. Ellemme sopeudu aktiivisesti muutokseen, yrityksemme häviävät kilpailun. Vanhat työpaikat katoavat eivätkä uudet synny. Verotulot jäävät kertymättä.”

Suomen ongelmat eivät Ollilan mielestä johdu suhdanteista vaan rakenteista.

Siksi elvytys ei siksi ole ratkaisu. Ollilan mielestä nyt tarvitaan liiketoiminnalle selvästi parempi ympäristö.

”Tämä tarkoittaa kustannuskilpailukyvyn palauttamista. Palkanmuodostukseen on luotava vientisektorin tarpeista lähtevä malli, joka sallii aidon paikallisen joustavuuden. Sääntelyä on yksinkertaistettava, ennustettavuutta parannettava ja työn verotusta kevennettävä. Julkista palvelutuotantoa on tehostettava sekä panostusta osaamiseen ja tutkimukseen lisättävä”, Ollila summaa.

Nämä ovat keinoja jotka Ollilan mukaan ovat jo hallitusohjelmassa. Ainoastaan koulutus- ja tutkimusrahoituksen leikkaus kismittää Ollilaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös