Makrotalous

Kiina uhkaa ajaa maailman uuteen taantumaan

Peking, Kiina.

Peking, Kiina.

Kiinassa on sorruttu massiivisiin yli-investointeihin, arvioi S-Pankin päästrategi.

Finanssikriisin jälkimainingeissa Kiina oli nostamassa maailmantaloutta taantumasta.

Nyt on käymässä päinvastoin, S-pankin päästrategi Vesa Engdahl varoittaa FIM:n artikkelissaan.

”Kiinan talouskoneen hyytyminen uhkaa johtaa maailman laskukauteen. Kiinan talouskasvun hidastumisella on kauaskantoisia vaikutuksia myös monen globaalin yhtiön myynti- ja tuloksentekonäkymiin samoin kuin raaka-aineiden hintoihin ja energiamarkkinoihin”, Engdahl toteaa.

Engdahlin mukaan Kiinan kasvu on hidastunut, ja S-Pankki uskoo kasvun jatkavan heikkenemistään.

Kiina on jo niin merkittävä tekijä maailmantalouden vaihdannassa, että kasvun hidastumisella on merkittäviä seurauksia.

”Kiinan osuus maailman kokonaistuotannosta on kahdeksasosa, mutta maailmantalouden kasvusta maa generoi tällä hetkellä 35–40 %. Kiinan kasvun hidastumisella on näin ollen merkittävä vaikutus koko maailmantalouden kasvuun.”

Engdahlin mukaan Kiinan hallitus tavoittelee rakennemuutosta investointi- ja vientivetoisesta taloudesta kohti keskiluokan kasvuun perustuvaa kotimarkkina- ja kulutustaloutta. Tämä tarkoittaa talouden trendikasvun hidastumista.

Myös Kiinan väestö ikääntyy ja työikäisen väestön määrä on kääntymässä laskuun, mikä syö talouskasvupotentiaalia.

”Kiinan hallituksella ja keskuspankilla on toki mahdollisuus pakottaa talous kovempaan kasvuun elvytyksellä, mutta taloutta tukeva raha- ja finanssipolitiikka johtaa helposti pääomien yhä tehottomampaan kohdentumiseen sekä reaali- ja finanssitalouden vakaviin vääristymiin”, Engdahl varoittaa.

Päästrategin mukaan Kiinassa elvytyksen kannalta erityisen ongelmallista ovat monelle toimialalle rakentunut ylikapasiteetti ja investointikuplan paisuminen.

”Kiinassa on sorruttu massiivisiin yli-investointeihin. Tämä pätee erityisesti rakennussektoriin. Tyhjiä neliöitä on maassa huimat määrät.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös