Raaka-aineet

Öljyennusteet hajallaan – ensin 10 dollaria, nyt 60 dollaria

Raaka-aineanalyytikoiden öljyn hintaennusteet ovat hajallaan kuin jokisen eväät.

Sijoitustuotteiden hintojen ennustaminen on aina vaikeaa, lähes mahdotonta. Raaka-aineiden hintaennustaminen on siitä kaikkein vaikeimmasta päästä.

Vuonna 2008 jättipankki Goldman Sachs ennusti öljyn hinnan nousevan 200 dollariin barrelilta. Nyt hinta on noin 30 dollarissa.

Nyt Goldman Sachs ennustaa öljyn hinnan romahtavan vaivaiseen 10 dollariin. Myös RBS, Morgan Stanley ja Standard Chartered ennustavat 10 dollarin barrelihintaa.

Täysin toista maata on TD Securities -yhtiön raaka-ainestrategi Bart Melek. Hän kertoi CNBC:lle öljyn hinta voi hetkellisesti laskea vielä alemmas, mutta laskutrendi ei voi kestää kauaa.

Melek ennustaa öljyn hinnan nousevan 60 dollariin barreliltä.

”Ei ole epätavallista että öljyn hinnassa nähdään suurta vaihtelua”, Melek selittää. Hyvin voimakkaat hinnanlaskut johtavat strategin mukaan nopeaan hinnan toipumiseen.

Melekin mukaan öljyn hinta tuskin nousee 100 dollariin, mutta 60 dollarin hintaennuste on hänen mukaansa järkeenkäypä.

Öljyn hinnannousuun uskoo myös Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Aramcon hallituksen puheenjohtaja Khalid al-Falih.

Tämän hetken noin 30 dollarin hinta on ”järjetön”, eikä hinta voi pysyä koko vuotta noin alhaalla, al-Falih kertoo Financial Timesille.

Khalid al-Flihin mukaan öljyn hinnanromahdus voidaan selittää tuotannon liikakapasiteetilla, mutta ajanoloon pienemmät tuottajat joutuvat taloudellisiin vaikeuksiin.

Wall Street Journal puolestaan ei usko ylikapasiteetin laskuun kovin nopeasti. Esimerkiksi liuskeöljyä tuottavan Yhdysvaltojen päivätuotanto on pysynyt 9,2 miljoonan barrelissa.

Eikä Saudi-Arabia, maailman suurin öljyntuottaja, aio vähentää tuotantoaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös