Makrotalous

Euroopan keskuspankki vaikean tilanteen edessä

Euroopan keskuspankki on jo vuosia pyrkinyt elvyttävällä rahapolitiikalla saamaan talouden rattaat taas pyörimään.

Rakenneuudistusten puute ja poliittisen päätöksenteon vaikeudet ovat johtaneet tilanteeseen, jossa keskuspankin rahapolitiikka on jäänyt ainoaksi välineeksi elvyttää euroaluetta, arvioi Säästöpankkien Varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen Säästöpankkiryhmän tiedotteessa.

Keskuspankin toimia vaikeuttaa kuitenkin pankkien haluttomuus lisätä luotonantoa nykyisessä matalan kasvun ympäristössä.

Vaarnasen mukaan sääntely asettaa pankeille lisävaateita vakavaraisuuden osalta, mikä osaltaan laskee pankkien kykyä myöntää luottoja.

”Tämän lisäksi euroalueella on vielä runsaasti järjestämättömiä tai muuten korkeariskisiä luottoja, jotka makaavat pankkien taseissa. Euroopan keskuspankki pyrkii työntämään likviditeettiä järjestelmään ja negatiiviset talletuskorot rankaisevat pankkeja ylimääräisen likviditeetin kasaamisesta keskuspankkiin”, Vaarnanen toteaa.

Pankkien tilanne on Säästöpankkiryhmän mukaan haastava.

”Korkokäyrä loiventuu keskuspankin toimesta ja riskittömät korot ovat historiallisen alhaalla. Korkomarginaali ei ole sitä mitä se on aikaisemmin ollut. Pankin ansaintakyky nykyisessä korkoympäristössä on kaventunut huomattavasti ja valvojien huomio on keskittynyt vakavaraisuuden turvaamiseen luotonannon kustannuksella”, Vaarnanen toteaa.

”Euroopan keskuspankki on vaikean tilanteen edessä ja markkinoiden huoli rahapolitiikan onnistumisesta on perusteltua. On selvää, ettei euroalueen tulevaisuutta voi jättää vain keskuspankin huoleksi. Tarvitaan rohkeutta uudistuksiin myös poliittisten päätöksentekijöiden osalta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös