Indikaattorit

Vihdoinkin käänne – Suomen talous kasvaa odotettua nopeammin

LähiTapiolan julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan Suomen taloudessa on tapahtunut käänne parempaan.

”Kasvu oli vuoden 2015 viimeisellä neljännellä ja vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä selvästi ennakoitua nopeampaa”, LähiTapiola toteaa.

LähiTapiola nosti vuoden 2016 kasvuennusteensa reippaasti ylöspäin 1,2 prosenttiin, kun edellinen oli 0,5 prosenttia. Myös työttömyys on pankin mukaan kääntynyt laskuun odotettua aiemmin.

”Kilpailukykysopimus vahvistaa talousluottamusta, mutta työllistämisen ja investointien rakenteellisia esteitä ei sen avulla vielä merkittävästi helpoteta. Myös ulkomaankaupan näkymä on edelleen heikko. Odotamme viennin kuitenkin elpyvän maltillisesti vuonna 2017”, sanoo ekonomisti Timo Vesala LähiTapiolasta.

Suomi on jo jonkin aikaa jäänyt muun euroalueen kasvuvauhdista jälkeen. Nyt Suomi on vihdoin kuitenkin kuromassa takamatkaa kiinni.

LähiTapiolan mukaan Suomen talouden kasvuvauhti vuositasolla ylitti kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä euroalueen keskimääräisen kasvuvauhdin ensimmäisen kerran sitten syksyn 2013.

”Kokonaistuotannon taso on kuitenkin edelleen yli viisi prosenttia vuoden 2007 lopun huipputason alapuolella”, pankki muistuttaa.

Myös Suomen Pankin mukaan Suomen talous on palaamassa kasvu-uralle. ”Talousluvut ovat vahvistuneet, ja ennakoivat indikaattorit tukevat näkemystä kasvun jatkumisesta”, Suomen Pankki toteaa.

Kasvu on keskuspankin mukaan kuitenkin pelkästään kotimaisen kysynnän varassa, ja nettovienti on jäämässä heikoksi.

Suomen Pankki näkee kasvun tiellä kuitenkin esteitä.

”Suomen talous jää edelleen jälkeen muun euroalueen kehityksestä, eikä bruttokansantuotteen määrä saavuta ennustejakson lopussakaan finanssikriisiä edeltänyttä tasoa. Talouden palveluvaltaistuminen hidastaa puolestaan tuottavuuden kasvua, ja työikäisen väestön supistuminen heikentää myös pidemmän aikavälin näkymiä.”

Suomen Pankin ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa 1,1 prosenttia vuonna 2016. Vuonna 2017 talous kasvaa edelleen 1,1 prosenttia ja 1,0 prosenttia vuonna 2018.

kokonaistuotanto-062016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös