Markkinakommentit

Lisää yhdysvaltalaisia osakkeita, vähemmän eurooppalaisia

Vaikka yhdysvaltalaiset osakkeet voivat olla kalliimpia kuin eurooppalaiset osakkeet, varainhoitoyhtiö Pictet uskoo niissä olevan vielä nousuvaraa.

”Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei todennäköisesti nosta ohauskorkoaan ennen joulukuuta, mikä osaltaan tukee riskipitoisia omaisuusluokkia. Amerikkalaisten osakkeiden arvostukset eivät ole vielä lähelläkään kuplaa. Joukkolainojen arvostukset sen sijaan ovat aiempaa korkeammalla”, sanoo Pictet Asset Managementin päästrategi Luca Paolini.

Eurooppalaiset osakkeet alennuksessa

Eurooppalaiset osakkeet sen sijaan ovat halpoja, ja syystäkin. Eurooppa ei ole kyennyt ratkaisemaan lukuisia kasvua jarruttavia rakenteellisia ongelmiaan, ja tulevat presidentinvaalit sekä Ranskassa että Saksassa aiheuttavat poliittista epävarmuutta. Myös huolet Italian velkaantuneista pankeista voivat heiluttaa markkinoita. EKP on ainoa instituutio, joka on pitänyt eurooppalaista valuuttablokkia koossa, mutta siltä alkavat olla ammukset vähissä. Olemme myös skeptisiä lisäelvytyksen tehokkuudesta euroalueella.

Pictet on nostanut kehittyvien markkinoiden näkemyksemme plussaksi (single plus). Talouden fundamentit ovat parantuneet, kun Kiinan rahoitustilanteen epävakaudesta johtuvat lyhyen aikavälin riskit ovat vähentyneet. On merkkejä siitä, että USA:n vahva kotimainen kysyntä alkaa vihdoin vahvistaa joidenkin Aasian maiden vientiä. Lisäksi Venäjä ja Brasilia ovat pääsemässä syvimmästä lamasta.

USA:n ja Japanin osakkeet varainhoitoyhtiö pitää ylipainossa, sillä lisäelvytys hyödyttää osakemarkkinoita. Englannin keskuspankin odotetaan uusivan elvytystoimenpiteensä pysäyttääkseen Brexitin aiheuttaman laskun ja sitä seuranneen kuluttajaluottamuksen heikkenemisen. Uusia toimenpiteitä voivat olla ohjauskoron alentaminen sekä aiempaa tarkemmin kohdennetut elvytystoimet. (toim.huom. teksti on kirjoitettu ennen Englannin keskuspankin korkopäätöstä 4.8.2016).

Brexitin aiheuttama sokki nosti turvasatamana pidettyä jeniä, mikä taas tukahdutti Japanin vientiä. Japani vastasi tähän mittavalla elvytyspaketilla. Japanilaisten osakkeiden arvostus on Pictetin mallin mukaan nyt erittäin alhaalla.

Inflaatio pilkistelee

Useimpien kehittyneiden maiden valtionlainojen arvostukset ovat äärimmillään.

Itse asiassa jotkin lainat kallistuivat entisestään, kun sijoittajat odottivat lisää elvytystoimenpiteitä Brexit-äänestyksen talousvaikutusten tasaamiseksi. Sen vuoksi Pictet pitää positionsa näissä valtionlainoissa entisellään eli alipainossa Yhdysvaltain valtionlainoja lukuun ottamatta. ”Mielestämme vain niillä on pitkällä aikavälillä jäännösarvoa, mitä pidämme yhtenä viimeisistä turvasatamistamme. Tosin myöskään Yhdysvaltain pitkän juoksuajan valtiolainat eivät ole itsestäänselvyys, kun tuotot romahtivat kuun aikana”, Pictet toteaa.

Yhdysvaltain talous jatkaa vahvistumistaan. Kasvuvauhti ja kulutuskysyntä ovat vahvistuneet, mikä on kompensoinut teollisuustuotannon heikkoutta. Samaan aikaan palkkojen nousu on kiihtynyt. Fedin arvioiden mukaan palkat ovat vuodessa nousseet 3,6 prosenttia, mikä suurin piirtein olikin Fedin tavoite.

Tästä huolimatta markkinat uskovat Fedin nostavan korkoja vain 28 prosentin todennäköisyydellä syyskuussa ja vain 50 prosentin todennäköisyydellä joulukuussa. Kun talous on vahva, työmarkkinat tasapainossa ja ansiotaso nousussa, Fed voi hyvinkin joutua hidastamaan inflaatiota takamatkalta.

Edellä mainitut tekijät saattavat lisäksi selvästi jyrkentää tuottokäyrää, kun Fedillä on pidemmällä tähtäimellä entistä vähemmän vaikutusvaltaa. Yksi keino pienentää riskejä olisi hakea turvaa inflaatioindeksoiduista joukkolainoista.

”Alennamme näkemystämme kehittyvien markkinoiden kovan valuutan joukkolainoissa (täydestä ylipainosta neutraaliin) ja Yhdysvaltain high yield -joukkolainoissa (täydestä ylipainosta yhteen plussaan), koska ne ovat tuottaneet hyvin viime kuukausina.”

Turvasatamakohde suosiossa

Tuoton epätoivoinen etsintä on ohjannut varoja mille tahansa markkinoille, joilta on saanut tuottoa.

High yield -joukkolainat eivät ole enää niin houkuttelevia osakkeisiin nähden, kun yhdysvaltalaisten osakkeiden ja high yield -lainojen välinen ero laski helmikuisesta 3,7 prosentista prosenttiin. ”Nyt on oikea hetki alkaa hakea tuottoa”, Pictet toteaa.

”Emme ole muuttaneet valuuttanäkemystämme. Pidämme alipainon Japanin jenissä, joka on Japanin laajan elvytyspaketin takia haavoittuvainen.”

Pictet pitää kullan edelleen ylipainossa suojautuakseen pitkällä aikavälillä merkittävältä rahan arvon alenemiselta, mikä näyttää entista aggressiivisemman keskuspankkipolitiikan väistämättömältä seuraukselta – erityisesti nyt, kun keskuspankkien kokeilut valtion menojen suorasta rahoittamisesta eivät enää näytä olevan pannassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös