Indikaattorit

Nordea: Kiinan suhdanneindikaattorit rauhoittivat markkinoita

Viime aikoina Kiinan talous ei ole ollut markkinoiden erityisenä huomion kohteena, ja nyt saadut PMI-eli ostopäällikköluvut hillitsevät ylimääräisiä Kiina-pelkoja, arvioi Nordean analyytikko.

Kiinan tehdasteollisuuden PMI- eli ostopäällikköindeksit kehittyivät elokuussa varovaisen myönteisesti.

Tällä viikolla julkistetut ennakoivat suhdanneindikaattorit auttavat pitämään markkinoiden Kiina-hermoilun kurissa ainakin toistaiseksi, arvioi Nordean analyytikko Kaj Paulamäki pankin aamukatsauksessa.

Odotuksia paremmat ostopäällikköindeksit kertovat Kiinan elvytyksen tuoneen ainakin tilapäistä vakautta talouskehitykseen.

”Kiinan virallinen PMI nousi elokuussa vastoin odotuksia 50,4 pisteeseen 49,9 pisteestä. Rohkaisevaa on, että myös pudotuksestaan huolimatta Caixinin ostopäällikköindeksi pysyi edelleenkin 50,0 pisteessä. Näin ollen lukema ei viittaisi sektorin kasvun hidastumiseen”, analyytikko toteaa.

Paulamäki varoittelee kuitenkin, että rakenteellisten ongelmien vuoksi tehdasteollisuuden vaikeudet voivat nopeasti nousta uudelleen pintaan.

”Tehdasteollisuus jatkaa kuitenkin painimistaan ylikapasiteetin kanssa, kun kotimainen ja ulkomainen kysyntä pysyy vaimeana. Voimakkaasti velkaantuneiden teollisuusyritysten kyky kohdata negatiivisia shokkeja on heikko, koska niiden kannattavuus on heikentynyt ja entistä suurempi osa voitoista menee korkokustannuksiin.”

Uhkiakin löytyy. Paulamäen mukaan Kiinan asuntomarkkinoiden viilentyminen on yksi potentiaalinen uhka tulevina kuukausina, kun tiukemmat rajoitukset asuntolainoissa hillitsevät kysyntää.

Kommentoi
Ylös
>