Makrotalous

Taloustieteilijän raju ulostulo: Makeisveron nosto ei ole talouspolitiikkaa

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén suomii poikkeuksellisen kovin sanoin Sipilän hallituksen talouslinjaa.

Viime kesänä uudella hallituksen oli ”tuhannen taalan” paikka muuttaa talouspolitiikan kurssia, mutta muutokset jäivät vain retoriikan tasolle, Virén lataa blogissaan.

Mikään oleellinen ei professorin mukaan ole muuttunut. Menot, bruttoveroaste tai valtion budjetin alijäämä eivät ole laskeneet.

Virénin mukaan maan hallitus puuhastelee lillukan varsien parissa.

”Talouspolitiikkaa ei ole se, että muutetaan moottoripyörä- tai makeisveron tasoa. Se on pelkkää politiikkaa – omien tai kuviteltujen äänestäjien kosiskelua. Tai ehkä nyt sen verran voi todeta, että kaikki muutokset merkitsevät lopulta vain sitä, että asuminen ja työssäkäynti kallistuvat. Sitten voi taas ihmetellä, miksi Suomessa kaikki on niin sietämättömän kallista.”

Erityisen ankarasti Virén arvostelee hallituksen eläkelinjauksia.

”Oireellista on se, että hallitus päätti laskea eläkeikärajan 60 vuoteen, kun tavoitteena pitäisi kai olla 70 vuotta. On aika masentavaa, jos hallitus toteaa, että suomalaiset työmarkkinat toimivat niin, että (työttömiksi joutuneet) yli 60 -vuotiaat eivät enää työllisty.”

Virénin mukaan hallitus on pannut pään pensaaseen työmarkkinoiden ongelmien edessä.

”Ja työmarkkinoiden toimitaan ei voi puuttua, koska se on ulkoistettu kolmikannalle (reformit on ulkoistettu niille, jotka eivät halua reformeja). Samalla ilmoitus kertoo siitä, että hallitus ei itsekään usko työpaikkojen syntyyn”, Virén toteaa.

Kommentoi
Ylös
>