Indikaattorit

Sijoittaja, seuraa näitä talousindikaattoreita

Sijoituspalvelu Sijoittaja.fi listasi neljä tärkeää markkinatunnelmista kertovaa ja talouden tilaa kuvaavaa mittaria.

Talousmittarit voidaan jakaa talouskasvua ennakoiviin, nykytilaa kuvaaviin ja mennyttä kehitystä kuvaaviin indikaattoreihin, toteaa Sijoittaja.fi:n toinen perustaja Timo Heikkilä artikkelissaan. Tärkeimmät talous- ja riski-indikaattorit antavat nopeasti käsityksen talouden tilasta ja riskeistä.

Heikkilä nimeää neljä kaikkein tärkeintä indikaattoria.

Työllisyysraportti (The Employment / Labor Report)

Heikkilän mukaan Non-farm payrolls on tärkein ja tarkkaan seurattu mittari sijoittajien keskuudessa.

”Ekonomistien mukaan 100 000 – 150 000 työpaikan lisäys kertoo talouskasvusta ja sen alle jäävät lukemat heikosta työllisyyskehityksestä. Kuukausittaiset vaihtelut voivat olla suuria, joten myös tässä mittarissa trendi on tärkein”, Heikkilä toteaa.

Sijoittaja.fi-alennus-banneri-092016

Työttömyysasteen tulkitsemisen tekee kuitenkin ongelmalliseksi se, ettei se huomioi henkilöitä, jotka tippuvat työvoimasta (discouraged workers). ”Näin ollen lama-aikana työttömyysaste saattaa pysyä stabiilina, vaikka työllisten määrä vähenee, koska samalla myös työvoiman määrä vähenee. Myös osa-aikaisten ja täyspäiväisten työntekijöiden erottamatta jättäminen saattaa antaa liian positiivisen kuvan työllisyystilanteesta.”

Työllisyysraportin etuna on Heikkilä mukaan se, että se on helposti ymmärrettävissä (työttömyyden lisäys ja työpaikkojen väheneminen on huono signaali taloudelle jne.) ja se on myös yksi tärkeimmistä makroraporteista sijoittajalle.

ISM-indeksi / Ostopäällikköindeksi

ISM-indeksin on talouskehitystä ennakoiva indeksi, mikä on sen tärkein lisäarvo.

”Indeksillä on pitkä historia ja se on sijoittajien keskuudessa tarkkaan seurattu mittari. Indeksi kertoo vain teollisuuden näkymistä, mutta on siitä huolimatta ennustanut hyvin taloussuhdanteita”, Heikkilä toteaa.

”Yleensä suhdannekierron pohjalukemat kertovat laskusuhdanteen pohjakosketuksesta ja ennustavat siten talouskasvun alkua. Huippulukemista ei vastaavasti voi tehdä johtopäätöstä, että suhdannelasku olisi alkamassa.”

Heikkilä muistuttaa, että ISM-indeksi on subjektiivinen ja on muistettava, että se mittaa teollisuuden tunnelmia. Myös ISM-indeksin kohdalla trendin seuraaminen on tärkeää.

Keskuspankkien korkopäätökset

Keskuspankkien tekemät ohjauskoron muutokset kertovat sijoittajille keskuspankin inflaatio-odotuksista sekä suhdannenäkymistä.

Keskuspankki laskiessa ohjauskorkoa, inflaatio-odotukset ovat laskeneet ja suhdanteen odotetaan heikkenevän. ”Ennakoitua suurempi ohjauskoron lasku yleensä nostaa osakekursseja, mutta kertoo myös poikkeuksellisen heikoista näkymistä”, Heikkilä kertoo.

Ohjauskoron nosto on puolestaan merkki inflaatio-odotusten kiihtymisestä kiihtyvän ja talouden kasvusta. ”Ennakoitua suurempi ohjauskoron nousu yleensä laskee osakekursseja. Se kertoo joko korkeasta inflaatiosta (joka on pitemmässä juoksussa huono merkki osakekursseille) tai kiihtyvästä talouskasvusta (joka on osakekursseille hyvä signaali).”

IFO-indeksi

IFO-indeksi seuraa Euroopan paras talouden kehitystä ja se on sijoittajien keskuudessa seurattu mittari.

Indeksi antaa kuvan Saksan taloustilanteesta ja koska Saksa on Euroopan suurin talous, IFO ennakoi myös koko Euroopan kehitystä, Heikkilä toteaa.

”IFO-indeksin tulevaisuuskomponentti ennustaa hyvin Saksan teollisuustuotannon kehitystä ja suhdannekäänteitä.”

Haluatko lukea koko artikkelin Sijoittaja.fi:stä ja valita tehokkaimmat osakkeet, indeksit ja ETF:t? SalkunRakentajan lukijoille 20 % alennus Sijoittaja.fi -vuosijäsenyydestä kuponkikoodilla salkunrakentaja. Liity jäseneksi tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös