Markkinakommentit

Mitä kummaa markkinoilla nyt tapahtuu?

sp500-osakeindeksi-usa-112016
Finanssimarkkinat seuraavat nyt tarkkaan, millaista kauppapolitiikkaa USA:n uusi presidentti alkaa toteuttaa. Kauppasota Kiinan ja USA:n välillä olisi sijoittajien pahin painajainen.

Ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja finanssimarkkinoilla pelättiin tuontitulleista puhuneen Donald Trumpin valintaa presidentiksi. Kun kaikkien ennusteiden vastaisesti Trump sitten valittiin, olivat markkinat paniikissa.

Mutta tuota paniikkia kesti vain muutama tunti.

Heti kun Trump oli pitänyt hyvin maltilliseksi luonnehditun kiitospuheensa, lähtivät osakemarkkinat rajuun nousuun. Samalla kun osakemarkkinat ovat kiitäneet, ovat korot nousseet. Muutamassa päivässä USA:n 10 vuoden velkakirjan korko on noussut 1,73 prosentista 2,24 prosenttiin.

Finanssimarkkinoiden kehitys ei siis mennyt lainkaan niin kuin sijoitusammattilaiset ounastelivat.

Syy korkojen ja osakemarkkinoiden yllättävään nousuun Trumpin valinnan jälkeen piilee inflaatio-odotuksissa.

Taalerin päästrategin, Tuomas Komulaisen mukaan markkinat uskovat nyt, että presidenttinä Trump toteuttaa verojen laskun, elvytyspaketin ja regulaation purkamisen.

”Näin inflaatio- ja talouskasvuodotukset ovat nousseet ja pitkät markkinakorot ovat kohonneet melko rajustikin. Samalla kehittyvät markkinat ja kiinteistösijoitukset ovat kärsineet”, Komulainen toteaa.

Lisäksi Trumpin odotetaan virkaanastumisen jälkeen vähentävän regulaatiota esimerkiksi pankkisektorilla, eikä lääkeyhtiöihin tulla koskemaan samalla tavalla kuten demokraatit Clintonin johdolla olisivat tehneet. ”Näin esimerkiksi pankkiosakkeet ovat nousseet Yhdysvalloissa rajusti. Yhdysvalloissa pankit hyötyvät sekä markkinakorkojen noususta että mahdollisesti vähenevästä regulaatiosta”, Komulainen toteaa.

Jatkossa sijoittajat seuraavat tarkkaan, mitä Trump aikoo tehdä vapaakauppasopimuksille ja keskuspankin itsenäisyydelle. ”Lähiviikkoina tuleva valtiovarainministerin nimi kertoo paljon Yhdysvaltain tulevasta talouspolitiikasta.”

Komulaisen mukaan alustavien huhujen mukaan valtiovarainministeri tulee olemaan vapaakaupan ja markkinatalouden kannattaja, mutta nämä ovat vasta huhuja.

Sijoittajien kannalta pahin lopputulema olisi Trumpin talouspolitiikasta syntyvä kauppasota esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.

Tällainen kauhuskenaario on kuitenkin epätodennäköinen, arvioi Handelsbanken.

Donald Trump tuskin tulee asettamaan tuontitulleja keskeisille kauppakumppaneilleen, Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan.

”Donald Trump aloittaa tuskin presidentin tehtäviään asettamalla korkeita tuontitulleja Meksikolle ja Kiinalle, vaikka se voisikin onnistua ilman kongressin hyväksyntää.”

Sen sijaan ”superneuvottelijana” Trump suosii pankin mukaan todennäköisesti taktiikkaa, jossa hän pitää tullimaksujen mahdollisuutta yllä ja aloittaa neuvottelut Meksikon ja Kiinan kanssa parantaakseen USA:n kaupankäynnin olosuhteita.

”Trumpin vaalikampanjan lupauksista huolimatta näemme suuren kauppasodan syttymisen erittäin epätodennäköisenä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös