Asunnot ja kiinteistöt

Rantautuuko Ruotsin tauti Suomeen?

Hypon toimitusjohtaja varoittaa asuntolainojen lyhennysvapaista.

Asuntolainojen lyhennysvapaita tuputetaan nyt surutta heti laina-ajan alkuun ikään kuin ”sisäänheittotuotteena” ja lainaa saa jo kiinteällä korolla jopa neljännesvuosisadaksi, kohta ehkä tätäkin pidemmäksi aikaa.

”Nämä ovat Suomeen rantautuvan Ruotsin taudin ensioireita. Liian kalliiseen asumiseen, asuntomarkkinoiden eriytymiseen ja heikentyvään pankkitoimintaan sopeudutaan kotitalouksien ylivelkaantumisen kautta”, Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna varoittaa blogissaan.

Ruotsin ”rakennelma” nojaa Paunan mukaan siihen, että asuntojen hinnat nousevat yli laina-ajan.

”Asunnon omistaja luulee omistavansa jotain, mutta oikeasti onkin täysin pankkinsa torppari kaikilla elämänsä alueilla, jollei vähennä velkojansa säntillisesti. Pankki maksimoi omat tuottonsa, asuntovelallisen maksimoidessa asunnon arvoon liittyvän hintariskin. Hintariskin lauetessa laukeaa usein miten myös systeemiriskit, kun kaikki asuntolainoilla arkeaan vivuttaneet tahot joutuvat samanaikaisesti pakkomyyntien eteen.”

Ruotsin mallin sijaan Paunan mukaan paras tapa auttaa kotitalouksia uuden asuntopolun alkuun ja parempien eläkepäivien äärelle vahvasti eriytyvillä asuntomarkkinoilla olisi laajentaa ensiasunnon ostajien tasoinen valtiontakaus koskemaan myös asunnonvaihtajia. ”Se tulisi tehdä nykyistä selvästi alempaa takausmaksua vastaan ja joustavoittaa erityisesti asunnonvaihtotilanteiden takausjärjestelyä muutoinkin muun muassa sallimalla takauksen vapaampi käyttö muiden vakuuksien käytön rinnalla.”

Näin helpottuisi erityisesti taantuvien paikkakuntien ja syrjäseutujen väen muuttaminen lähimpään elinvoimaiseen paikallis-, maakunta- tai valtakunnalliseen kasvukeskukseen töiden ja palvelujen äärelle, Pauna toteaa.

”Lisäedellytykseksi voisi asettaa yhden yksinkertaisen seikan: näin myönnettyjen lainojen säntillisen lyhentymisen nykyisen tai sitä jopa hieman kireämmän laina-aikaehdon puitteissa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös