Talouden trendit

Tässä vuoden parhaat talouskirjat

Kauppalehti Optio on valinnut vuoden 2016 parhaat talouskirjat.

Laman taittaja talouskirja kansantalous Raimo Sailas, kirja-arvostelu sijoituskirjatLaman taittaja

Optio valitsemista 10 parhaasta talouskirjasta yksi on Suomen kansantalouden unilukkarin, Raimo Sailaksen Talouden Etulinjassa -muistelmateos. Sailas on nähnyt talouspolitiikan käytännön toteutusta paraatipaikalta valtiovarainministeriön valtiosihteerinä.

Kirjassaan Raimo Sailas kertoo kolmen talouskriisin kokemuksistaan. Talouskriisit ravistelivat Suomea kuin sodat. Sailas oli elvyttämässä Suomea nousuun 1970-luvun lopun taantumasta ja taittamassa 1990-luvun alun lamaa leikkauksilla.

Kun finanssikriisi romautti Suomen talouden 2009, Sailas kutsuttiin talkoisiin, mutta näivetystauti sai lopulta yliotteen. Suurten ikäluokkien edustajana Sailas oli rakentamassa hyvinvointivaltiota – kunnes talouden katovuodet pakottivat hänet astumaan pelastuspartion johtoon. Talouden sotakirja pitää lukijan otteessaan.

Tilaa kirja tästä.

Rahan ruhtinaat - Matka pankkiirien suljettuun maailmaan, kirja-arvostelu sijoituskirjatRahan ruhtinaat

Entä jos rahan liikkeitä ei ohjaakaan kukaan, kysyy Joris Luyendijk Rahan ruhtinaat -kirjassaan. Pankkiirien maailma ei ole vain hulppeita avokonttoreita pilvenpiirtäjien huipuilla – se on itse asiassa koko arkisen elämämme perusta. Juuri kukaan meistä ei vain tiedä, miten hyvin tai huonosti nämä perustukset on rakennettu.

Tutkiva journalisti Joris Luyendijk tiesi hyvin vähän sijoittamisesta, pankkiireista tai investointipankeista ryhtyessään tutkimaan rahan liikkeitä. Kahden vuoden aikana hän haastatteli yli 200 Lontoon pankkiiria upporikkaista rahastonjohtajista takahuoneiden datanörtteihin. Hänelle selvisi, että alalla on vallalla vaikenemisen koodi: vasta pitkän ja sinnikkään työn tuloksena ovet sisäpiireihin alkoivat avautua ja lopulta haastateltavat uskoivat hänelle asioita jopa työpaikkansa menettämisen uhalla.

Tilaa kirja tästä.

Valtion yhtiöt Markku Kuisma kansantalous talouskirja, kirja-arvostelu sijoituskirjatValtion yhtiöt

Historian professori Markku Kuisman uusi teos Valtion yhtiöt kertoo valtiollisten suuryritysten synnystä, noususta ja tuhosta. Tarkastelun kohteena ovat miljardien eurojen rahakasan vaihtelevat kohtalot ja komea joukko isoimpia pörssifirmojamme, sellaisia kuin Fortum, Stora Enso, Kemira, Outokumpu, Neste, Valmet, Metso, SSAB-Rautaruukki ja Outotec.

Kaikilla näillä yhtiöillä on värikäs menneisyys, jota jotkut häpeävät, ja kiistelty tulevaisuus, joka on osa Suomen nousua tai tuhoa. Tarina alkaa norjalaisten omistaman Ab W. Gutzeitin kansallistamisesta itsenäisyyden alkuhämärässä ja jatkuu nykypäivään. Gutzeitin muodonmuutos oli sekava vyyhti ison rahan liikkeitä, spekulaatiota, pankkikilpailua, valtataistelua, suurvaltapolitiikkaa ja väkeviä intohimoja. Samat perusvoimat jylläsivät myöhemmin Outokummun, Nesteen ja muiden valtion suurten firmojen läpimurrossa.

Tilaa kirja tästä.

Merkilliset nimet brändäys yritystoiminta yrityskirja, kirja-arvostelu sijoituskirjatMerkilliset nimet

Miksi Lumene on Lumene? Mistä Ikea tulee? Miksi Posti muutti nimensä Itellaksi ja takaisin Postiksi? Tutut kaupalliset nimet ylittävät uutiskynnyksen ja herättävät tunteita varsinkin vaihtuessaan. Moni muistaa Merita Pankin lanseerauksen ja Telen muuttumisen Soneraksi – Postin Itella-kaudesta puhumattakaan. Merkilliset nimet kokoaa yhteen yli sata tarinaa suomalaisille tuttujen yritysten ja tuotteiden nimistä.

Osa nimistä on syntynyt sattumalta, osa tarkan analyysin tuloksena. Tässä kirjassa ääneen pääsevät nimien keksijät, jotka kertovat mistä nimet ovat tulleet, mitä ne tarkoittavat ja miten lukuisten nimi-ideoiden joukosta valittiin se oikea.

Nimet ovat konkreettinen tapa, jolla yritykset erottuvat kilpailijoistaan. Toiminimet ja tavaramerkit ovat yritysten omaisuutta, joiden oikeuksista taistellaan välillä oikeussaleissa. Kirja kertoo, miten esimerkiksi Stockmann reagoi halpakauppaketju Tokmannin nimeen ja mikä Ingmanin levite sai Valion aloittamaan viisivuotisen oikeuskiistan.

Tilaa kirja tästä.

Option valitsemat kaikki 10 parasta talouskirjaa ovat tässä:

  1. Antti Suvanto ja Jarmo Kontulainen: EKP ilmoitti tänään… Docendo 2016
  2. Kenneth S. Rogoff: The Curse of Cash. Princeton University Press 2016
  3. Jarkko Vesikansa: Laman taittaja. Otava 2016
  4. Timo Leppänen: Merkilliset nimet. SKS 2016
  5. Joris Luyendijk: Rahan ruhtinaat (Dit kan niet waar zijn). Suom. Mari Janatuinen. Atena 2016
  6. Markku Kuisma: Valtion yhtiöt: nousu ja tuho. Siltala 2016
  7. Alex Ferguson – Michael Moritz: Menestys (Leading). Suom. Petri Ukskoski. Minerva 2016
  8. Aleksi Pöyry (toim.): Granta 6: Raha. Otava 2016
  9. Robert J. Gordon: The Rise and Fall of American Growth. Princeton University Press 2016
  10. Alec Ross: The Industries of the Future. Simon & Schuster 2016

 

Kiinnostavatko taloutta käsittelevät kirjat? Lisää kirjoja löydät SalkunRakentajan Kirjat-palvelusta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös