Sijoittajan verotus

Näin palkansaajien verotus muuttuu vuonna 2017

Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela listasi tärkeimmät palkansaajien veromuutokset ensi vuodelle.

Ansiotulojen verotusta kevennetään. Nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa sovittiin, ettei normaali tulojen muutos lisää verotusta.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan tämä indeksitarkistus verotuksessa toteutetaan nostamalla valtion tuloveroasteikon tulorajoja runsaalla prosentilla ja kasvattamalla työtulovähennyksen ja perusvähennyksen enimmäismäärää. Asteikon alinta ja ylintä marginaaliveroprosenttia alennetaan prosenttiyksikön neljänneksellä.

Veronmaksajain Keskusliiton laskelmien mukaan veroasteen lasku vaihtelee eri tuloluokissa 0,5 – 0,6 prosenttiyksikön välillä. Valtiovarainministeriö on tehnyt laskelmia tuloveromuutosten muutosten vaikutuksista. Niiden mukaan veroalennus suhteessa tuloihin on suurin pienimmissä tuloluokissa.

Kotitalousvähennystä kasvatetaan korottamalla korvausastetta 45 prosentista 50 prosenttiin yritykseltä tai yrittäjältä ostettavasta työstä ja 15 prosentista 20 prosenttiin maksetusta palkasta vuonna 2017. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä säilyy 2 400 eurossa ja omavastuu 100 eurossa.

Kotitalousvähennyksen saada henkilö, joka teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. Kotitalousvähennyksen määrä riippuu siitä, teetetäänkö työ yrityksellä vai palkkaako henkilö itse työntekijän.

Asuntolainojen korkovähennys laskee siten, että Vuonna 2017 asuntolainan koroista vähennyskelpoisia on 45 prosenttia. Se on 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2016. Vaalikaudella 2016–2019 asuntolainan korkovähennysoikeus leikkaantuu 10 prosenttiyksiköllä vuosittain, jolloin vuonna 2019 enää 25 prosenttia on vähennyskelpoista.

Tulonhankkimisvelan korot saa edelleen vähentää kokonaan. Korot vähennetään pääomatuloista, joten verohyöty korkovähennyksestä on yleensä 30 prosenttia.

Kunnallisveron perusvähennyksen enimmäismäärää korotetaan 3 020 eurosta 3 060 euroon. Vähennyksellä ei ole vaikutusta verotukseen, jos veronalainen tulo on muiden vähennysten jälkeen enemmän kuin 20 060 euroa. Kunnallisveron perusvähennyksen tehtävä on alentaa tai kokonaan poistaa pienituloisimpien kunnallisvero.

Kilpailukykysopimuksen mukaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille pitää antaa työterveyshuollon palvelut 6 kuukautta työsuhteen päättymisestä. Tuloverolaissa tämä etu säädetään verovapaaksi.

Myös esimerkiksi kiinteistöihin, autoiluun, makeisiin, tupakaan ja energiaan on tulossa veromuutoksia. Lue lisää Veronmaksajain Keskusliiton sivuilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös