Valuuttakurssit

Mihin menevät euro ja dollari?

euro dollari valuuttakurssi vaihtosuhde talous valuutat

Euron puoli vuotta jatkunut vahvistuminen suhteessa dollariin näyttää pysähtyneen.

Vajaassa puolessa vuodessa euron vaihtosuhde dollariin verrattuna on noussut yli 12 prosenttia. Syyskuun alussa euro noteerattiin jopa yli 1,2 dollarin. Sen jälkeen vaihtosuhde on hiukan laskenut.

Euroa on nostanut ennen kaikkea euroalueen poliittisten riskien hälveneminen. Edes Saksan liittopäivävaalien äärioikeiston nousu ei suuremmin hätkähdyttänyt markkinoita, sillä tänään euro heikentyi vain 0,61 prosenttia.

Onko euron vahvistumiselle vielä tilaa?

Taalerin johtajan, Samu Langin mukaan ihmisten ostovoimaan suhteutettuna euro voisi vielä vahvistua, mutta vastaavasti poikkeuksellisen suuri korkoero Yhdysvaltojen eduksi tukee dollaria.

”Saksan poliittiseen ympäristöön liittyvä epävarmuus ja kohonneet odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostosta joulukuun kokouksen yhteydessä hillitsevät euron vahvistumista lähitulevaisuudessa. Uskomme edelleen, että euron todennäköisin liike tästä eteenpäin on lähinnä sivuttain ja nopein vahvistuminen on takanapäin”, Lang toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Toisaalta Yhdysvaltojen kiristyvä rahapolitiikka luo paineita euron heikentymiselle ja dollarin vahvistumiselle.

Heikentyneellä dollarilla on taipumus nostaa inflaatiopainetta Yhdysvalloissa ja keskuspankki Fed on jo ilmoittanut kiristystoimistaan, toteaa puolestaan Handelsbanken aamukatsauksessaan.

”Tämä voisi kääntää dollarin kurssia taas ylöspäin. Viime vuoden puolivälissä USA:n inflaatio lähenteli 2 prosentin tavoiterajaa, mutta tämän vuoden alkupuolella markkinat ovat joutuneet pettymään inflaatioon kerta toisensa jälkeen”, pankki toteaa.

Finanssikriisin jälkeen inflaation ja valuuttakurssin välillä on Handelsbankenin mukaan ollut vahva yhteys.

”Viimeisimmät muutokset suosivat USA:n inflaation nousua suhteessa euroalueen inflaatioon. Jos odotetaan, että inflaation ja EUR/USD -kurssin suhde säilyy vuoden loppuun, odotamme heikompaa euroa ja vahvempaa dollaria vuoden lopulla, mitä tukee inflaation vahvistuminen Yhdysvalloissa, suhteessa erityisesti euroalueeseen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös