Makrotalous

Yhdysvalloilla velkaa jo jättimäiset 20 000 miljardia dollaria

USA velka velkaantuminen talous

Yhdysvaltojen liittovaltion velka on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana tähtitieteelliseksi. Kuinka tässä näin kävi?

Ronald Reaganin aloittaessa Yhdysvaltojen presidenttinä vuonna 1980, maalla oli velkaa 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sen jälkeen on velkataakka paisunut rajusti, ja nyt velan määrä on ylittänyt 20 biljoonan eli 20 000 miljardin dollarin rajapyykin. Suhteessa bkt:een velkaa on jo selvästi yli 100 prosenttia.

Mitä Yhdysvalloille on tapahtunut?

Syyllinen löytyy molemmista maan pääpuolueista, republikaaneista ja demokraateista. Molemmat puolueet ovat tuhlanneet veronmaksajien rahoja sotiin, veroalennuksiin ja julkisiin elvytyspaketteihin.

Vuodesta 1980 tähän päivään Yhdysvaltojen kippareina on ollut kuusi presidenttiä. Näistä ainoastaan Bill Clintonin presidenttikaudella liittovaltion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on laskenut (ks. kuva yllä). Muut presidentit ovat jatkaneet Ronald Reaganin viittoittamalla törsäilylinjalla.

Sotia, elvytyspaketteja ja verohelpotuksia

MarketWatch-sivusto listasi joitakin keskeisiä velkataakkaa kasvattaneita päätöksiä.

Elokuussa 1981 Yhdysvallat oli ajautumassa taantumaan. Presidentti Ronald Reagan allekirjoitti tuolloin lain suurista veroalennuksista. Veroalennukset olivat öljyä osakemarkkinoiden ja talouden rattaisiin, mutta niillä oli myös varjopuolensa – liittovaltion talous joutui vaikeuksiin.

Veroalennus vähensi liittovaltio tuloja keskimäärin 118 miljardia dollaria vuodessa (nykyrahassa) seuraavien neljän vuoden aikana.

Myöhemmin presidentti George W. Bush allekirjoitti myös veroalennuspaketteja vuosina 2001 ja 2003. Amerikkalaisten tuloveroprosentteja alennettiin samoin kuin pääomaveroa sekä osinkoveroja.

Presidentti Barack Obama jatkoi veroalennusten voimassaoloa vuoteen 2010 asti ja teki suurimmasta osasta pysyviä vuonna 2012.

Bushin alullepanemat veroalennukset tulivat liittovaltiolle kalliiksi. Ne lisäsivät velkataakkaa korkokuluineen viidellä biljoonalla eli 5000 miljardilla dollarilla.

Veroalennusten lisäksi myös sotiminen on nakertanut liittovaltion taloutta.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja Irakiin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuoksi. Molemmat sodat lisäsivät liittovaltion velkaa korkokuluineen noin kahdella biljoonalla eli 2000 miljardilla dollarilla.

Kolmas velkataakkaa kasvattanut tekijä on ollut finanssikriisi.

Kriisi alkoi joulukuussa 2007 Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden romahdettua. Liittovaltio joutui käyttämään varojaan suunnattomiin tuki- ja elvytysohjelmiin. Vuosien 2009 – 2012 aikana liittovaltion budjettialijäämä oli yli biljoona dollaria eli 1000 miljardia.

Helmikuussa 2009 presidentti Barack Obama allekirjoitti lain elvytyksestä ja uudelleeninvestoinneista. Veroalennusten lisäksi Obaman elvytyspaketti kulutti miljardeja dollareita työttömyyskorvauksiin ja julkisiin infrastruktuuri-investointeihin.

Korkokuluineen Obaman elvytyspaketti lisäsi liittovaltion velkataakkaa yhdellä biljoonalla eli 1000 miljardilla eurolla.

Donald Trump jatkaa samalla linjalla

Donald Trumpin presidenttikaudella liittovaltion velka on jatkanut kasvuaan. Maa joutuu kuluttamaan yhä suurempia summia maan ikääntyvään väestöön. Viime keväänä kongressin budjettivirasto arvioi, että velan osuus bruttokansantuotteesta tulisi nousemaan 150 prosenttiin vuoteen 2047 mennessä, mikäli nykyisiin lakeihin ei tehdä merkittäviä muutoksia.

Vaalikampanjassaan Donald Trump lupasi katkaista velkaantumiskehityksen. Näin ei tule tapahtumaan. Trumpin viime maanantaina julkistama budjettiesitys on vahvasti alijäämäinen. Mikäli kongressi hyväksyy Trumpin esityksen, tulee liittovaltion alijäämä nousemaan peräti 7,1 biljoonalla dollarilla seuraavalla vuosikymmenennellä.

Trumpin viime joulukuussa allekirjoittamat veroalennukset lisäävät velkaa 1,5 biljoonalla dollarilla seuraavan 10 vuoden aikana. Liittovaltio aikoo jatkaa vahvaa panostusta julkisiin ohjelmiin ja puolustuskyvyn vahvistamiseen. Nekin lisäävät velkataakkaa.

Trump esittää sotilasmenoihin yli 700 miljardia dollaria lisää julkista rahaa. Presidentti haluaisi rakentaa myös kauan lupaamaansa muuria Meksikon rajalle 18 miljardilla dollarilla. Yhdysvaltoja piinaavan opioidikriisin hoitamiseen presidentti käyttäisi 13 miljardia dollaria.

Presidentti haluaisi myös käyttää 200 miljardia dollaria liittovaltion varoja vivuttaakseen 1 500 miljardia dollaria infrastruktuurisijoituksiin osavaltioilta ja yksityisiltä kumppaneilta.

Yksi asia on siis varmaa – Yhdysvaltojen velkaantuminen jatkuu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös