Makrotalous

Kulta turvasatamana inflaatiota vastaan? – mieti vielä

Yhdysvalloissa inflaatio on kiihtynyt viime aikoina.

Inflaatiopaineiden lisääntyessä keskuspankki FED:n intressit korkojen nostamiseen kasvavat. Tämä tietää kullan hinnalle heikkoa kehitystä, sillä vaihtoehtoisten sijoituskohteiden houkuttelevuus kasvaa.

Kulta on toiminut perinteisesti sijoittajien turvasatamana talouden turbulenssin lisääntyessä, mutta Reutersin haastattelemat professorit kyseenalaistavat väitteen.

Trinity Collegen kansainvälisen rahoituksen professori Brian Luceyn mukaan kullan ja inflaation yhteys on melko heikko, poikkeuksena 1970-luku omalaatuisen inflaatioregiimin takia.

– 1970-luvulla kaksinumeroiset ja sitä korkeammat inflaatioluvut olivat täysin normaaleja. Siihen ei ole kuitenkaan enää paluuta, professori toteaa.

Inflaatio nousi uudestaan 1980-luvun lopulla. Nousu oli yhdestä prosentista peräti kuuteen prosenttiin vuosina 1986-1990. Mielenkiintoista on se, että samaan aikaan kullan hinta putosi.

Täydentävän mielipiteen antaa Campbell Harvey, Duke Universityn rahoituksen professori. Hän toteaa kullan suojelevan rahan arvoa heikosti lyhyellä aikavälillä.

–  Kulta tarjoaa inflaatiosuojaa erittäin pitkissä aikaväleissä, jopa yli vuosisadan mittaisissa. Inflaatiosuojaa hamuava sijoittaja voi laittaa varansa velkakirjoihin, professori tiivistää.

Toisaalta, markkinapsykologian vaikutusta ei sovi vähätellä. Moni uskoo kullan todellakin suojaavan inflaatiolta, jolloin sen hinta nousee kysynnän kasvaessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös