Asunnot ja kiinteistöt

Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

Monet päätyvät asuntosijoittajaksi sattuman kautta.

Peritään asunto, joka päätetään jättää vuokralle. Tai muutetaan isompaan ja jätetään vanha asunto vuokralle eikä myydäkään sitä pois. Nämä sijoitukset eivät yleensä ole niitä parhaimpia, koska asunto on alun perin ostettu kodiksi eikä sijoituskohteeksi. Ne voivat silti olla hyvä kimmoke asuntosijoittamisen aloittamiseen ja tarjota myös kohtuullista tuottoa.

Viime vuosina entistä suurempi joukko ihmisiä on tietoisesti päättänyt ryhtyä asuntosijoittajaksi. He ovat törmänneet asuntosijoittamista käsittelevään juttuun, kuulleet asiasta tuttavaltaan tai etsineet tietoa hyvistä sijoituskohteista ja lukeneet asunnoista sijoituskohteena.

Tietämättömyys on yksi ongelma. Toinen yllättävän yleinen haaste on, että sijoittaja on hankkinut ”liikaa tietoa” asuntosijoittamisesta ennen ensimmäistä hankintaa. Tuhdin teoriapohjan turvin etsii täydellistä remontoitua yliopistokaupungin keskustayksiötä remontit huomioituna kuuden prosentin vuokratuotolla. Emme sano, etteikö tällaista voisi löytää – todennäköisyydet vain ovat tässä markkinatilanteessa olemattomat.

Hyvä sijoitusasunto

Hyvä sijoitusasunto on aina tuoton ja riskin kompromissi. Luonnollisesti ensimmäistä olisi hyvä saada paljon ja jälkimmäistä vähän. Liika teoriapohja ilman käytännön kokemusta johtaa helposti tilanteeseen, että etsii täydellistä diiliä ja monet hyvät hankinnat jäävät tekemättä. Jossain vaiheessa on vain tärkeä aloittaa ja ostaa ensimmäinen kohde. Olemme antaneet tekstissä Ei oikotietä onneen – 7 vinkkiä aloittelijalle yleisiä neuvoja ennen ensimmäistä hankintaa. Alla syvennettynä minimitiedot asuntosijoittamisesta, jonka jälkeen kannattaa siirtyä sanoista tekoihin:

  • Opettele laskemaan vuokratuotto. Laskemista varten tarvitset seuraavat tiedot: asunnosta saatava vuokra, maksettava hoitovastike, asunnon hinta (+ varainsiirtovero) ja arvio tulevista remonteista.

vuokratuotto laskenta asuntosijoittaminen sijoittaminen

  • Vuokratason voit määrittää katsomalla netistä kyseisen alueen tarjontaa Oikotien, Vuokraoven, Torin ja alueellisten vuokrasivustojen kautta.
  • Hoitovastikkeen määrän löydät myynti-ilmoituksesta ja isännöitsijäntodistuksesta
  • Asunnon velaton hinta on ilmoitettu myynti-ilmoituksessa ja varainsiirtovero on kaksi prosenttia velattomasta hinnasta
  • Remonttivaran laskemiseen tarvittavat tiedot löydät esimerkiksi Osta, vuokraa, vaurastu –kirjastamme. Olennaista on ymmärtää, mitä mikäkin remontti maksaa ja kuinka usein se tulee eteen. Jokaisessa yhtiössä pakollinen korjaustarveselvitys on hyvä paperi tutkia ja mikäli yhtiössä on tehty kunnollinen PTS, pääset sen avulla jo todella pitkälle.

Vuokratuoton laskemisen merkitys

Vuokratuoton laskeminen on oikeastaan kaikkein olennaisin asia. Kun hallitset sen, voit vertailla eri hintaisia ja kokoisia asuntoja toisiinsa. Samalla opit tutkimaan yhtiöiden tietoja ja lisäämään tulevat remontit hankintahintaan mukaan.

Alueellisesti kannattaa suosia yliopistokaupunkeja ja vireimpiä maakuntakeskuksia. Jos sattuu itse asumaan tällaisessa paikassa, kannattaa ensimmäinen hankinta tehdä kotikaupungista. Mikäli et asu, kannattaa katsoa lähin tällainen paikkakunta kotipaikkakunnaltaan tai esimerkiksi vanha kotikaupunki tai muu tuttu paikka, jossa käyt muutenkin säännöllisesti esimerkiksi sukuloimassa.

Hyvä aluetuntemus helpottaa sijoittamista ja poistaa riskejä. Pitkällä aikavälillä yksi tärkeimmistä onnistumisen edellytyksistä on alueen muuttovoittoisuus. Tämä koskee ennen kaikkea kaupunkia mutta myös alueita ja kaupunginosia kaupungin sisällä. Kaupungin muuttovoittoisuus on vielä suhteellisen helppoa selvittää, mutta kaupungin sisäisen muuttoliikkeen ja vetovoimaisuuden tietäminen on hankalampaa. Tämä perustuu paljon tuntumaan ja aluetuntemukseen sekä omaan näkemykseen. Kaupunkien verkkosivuilta ja strategiapapereista voi löytää tähän liittyvää informaatiota.

Johtopäätös:

Asuntosijoittamisen tuotto tulee oikeasta sijainnista, oikeasta taloyhtiöstä, oikeanlaisesta asunnosta ja huolellisesta vuokrauksesta. Jos haluat kuulla enemmän, millainen on hyvä sijainti, taloyhtiö, huoneisto ja vuokrausprosessi, osallistu meidän verkkovalmennukselle.

Tärkeiden tietojen lisäksi saat käyttöösi kattavat työkalut, joiden avulla sijoituskohteiden analysointi helpottuu ja nopeutuu. Katsomalla verkkovalmennuksen videot ja ottamalla työkalut käyttöösi olet valmis ostamaan oikeanlaisen sijoitusasunnon ja ottamaan askeleet kohti vaurastumista.

Joonas Orava

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös