Sijoittajan verotus

Verojuristi: Verovähennykset eivät tule veroilmoitukseen itsestään

Monet vähennykset pitää itse vaatia veroilmoituksessa, muistuttaa Veronmaksajien verojuristi.

Verotus ei ole vielä niin automaattista, että kaikki veronmaksaja saisi verovähennykset ilman, että niitä vaatii itse, muistuttaa Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari.

”Esimerkiksi matkakulut eivät siirry vuoden vaihteessa saapuvalta perusverokortilta esitäytetylle veroilmoitukselle. Ne näkyvät ilmoituksessa vain, jos olet ilmoittanut ne hankkiessasi uuden verokortin eli niin sanotun muutosverokortin”, Kaari ohjeistaa.

Kaaren mukaan ei kannata vähentää itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan esitäytetylle veroilmoitukselle.

Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten yläraja on 7 000 euroa. Omavastuu on 750 euroa, joten veronmaksaja saa täyden vähennyksen, jos matkakulusi ovat olleet vähintään 7 750 euroa viime vuonna.

”Jos olet kuitenkin ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alempi kuin 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa”, Kaari toteaa.

Myös kotitalousvähennystä pitää itse hakea. Sen sijaan verottaja myöntää työssäkäyville automaattisesti ilman hakemista tulonhankkimisvähennyksen, jonka suuruus vuodelta 2017 on 750 euroa.

”Saat siis veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista lisävähennystä vain, jos kulusi ylittävät 750 euron rajan. Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja kodin ja työpaikan väliset matkakulut eivät sisälly tähän summaan, vaan ne vähennetään erikseen”, Kaari opastaa.

”Jos esimerkiksi pyydät verotuksessa 420 euron työhuonevähennystä ja ammattikirjallisuuden hankintamenoista vähennystä 300 euroa, niin et saa näistä erikseen lisävähennystä, koska yhteissumma 720 euroa on pienempi kuin automaattisesti tehtävä 750 euron tulonhankkimisvähennys.”

Veronmaksaja voi tehdä korjaukset ja täydennykset veroilmoitukseen lomakkeen ohella sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus.

Tietojen viimeinen ilmoittamispäivä on joko 8.5. tai 15.5.2018. Päivämäärä on merkitty lomakkeelle. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

Neuvoja veroilmoituksen tarkistamiseen ja korjaamiseen löytyy osoitteesta www.veronmaksajat.fi/veroilmoitus.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  7.4.2018 at 17:07

  Vähennykset olisi helpompi hoitaa ilmoittamalla ne sähköisesti Verohallintoon esim verovuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä. VH:n ei silloin tarvitsisi enää postailla mitään ”veroehdotuksia”, vaan huhtikuussa saapuisi lopullinen verotuspäätös.

  Kotitalousvähennys toisaalta tuntuu olevan sellainen asia, jonka tiimoilta verovelvollinen yrittää verottajan mielestä aina huijata, koskapa tositteet vaaditaan jokaikinen vuosi. Itse pistän ne lippulaput samantien mukaan ”korjattuun veroehdotukseen”(suomeksi veroilmoitus), jolloin lain mukaan verottajalla on tositteiden säilytysvelvollisuus eikä niitä tarvitse itse säilyttää viittä (vai oliko se kymmentä) vuotta.

  Sitäkään en tajua, miksi työmatkakuluissakin on tuo ällötystermi nimeltä ”omavastuu”. Verotushan on suomalaisen tulonjakopolitiikan ikoni eli suosii ”pienituloisia”, joten sen pitäisi johdonmukaisesti suosia niitä, joilla pienten tulojen ohella on myös pienet menot esim juuri työmatkoistaan. Vakuutuslogiikassa omavastuu selittyy käsittelykuluilla, mutta ”yhteiskunnan” toiminnoissa mikään kulu ei solidaarisuus-agendan mukaan ole liian suuri, kun ”suurituloiselta” halutaan ottaa rahat pois ja elättää niillä valvonta- ja tukibyrokratiaa.

 2. Sivutoiminen verojuristi

  19.4.2018 at 20:33

  Tämä verojuristin kirjoitus on hieman harhaanjohtava koska eikös tulonhankkimiskulut ole erikseen ansiotuloille ja pääomatuloille. Tuo 750 € automaattinen vähennys koskee ansiotuloja. Eli jos vähennät kirjallisuutta, työhuonetta ym. pääomatuloista niin se ei sisälly tuohon automaattiseen vähennykseen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös