Valuuttakurssit

Markkinoille iski paniikki – Argentiinan valuutta syöksyy

Argentiina peso dollari valuuttakurssi valuutat talous

Argentiinan valuutan arvo on syöksykierteessä ja keskuspankki on joutunut nostamaan ohjauskoron peräti 40 prosenttiin.

Etelä-Amerikan valtio on yllättävän nopeasti ajautunut massiiviseen talouskriisiin.

Argentiinan valuutta peso on menettänyt vuoden aikana jo neljänneksen arvostaan suhteessa USA:n dollariin. Viime päivinä lasku on jyrkentynyt ja torstaina peson arvo romahti kahdeksan prosenttia.

Argentiinan keskuspankki yrittää taistella peson romahdusta vastaan ohjauskoron nostoilla, kertoo BBC. Perjantaina keskuspankki nosti ohjauskoron 30, 25 prosenttista 40 prosenttiin. Koronnosto on jo kolmas kahdeksan päivän aikana.

Analyytikot pelkäävät kriisin jatkuvan ja pahenevan.

Argentiinan presidentti Mauricio Macri on pyrkinyt uudistamaan maan taloutta, jossa harjoitettiin pitkään protektionismia ja korkeita valtion menoja.

Maa on kärsinyt korkeasta inflaatiosta. Viime vuonna hinnat nousivat peräti 25 prosenttia, mikä on Venezuelan jälkeen latinalaisen Amerikan toiseksi korkein lukema. Tänä vuonna Argentiinan keskuspankki on asettanut inflaatiotavoitteeksi 15 prosenttia ja ilmoittanut toimivansa tavoitteen mukaisesti.

Peson raju heikentyminen kuitenkin vaikeuttaa inflaatiotavoitteen saavuttamista, sillä valuutan ulkoisen arvon heikentyminen nostaa tuontihintoja ja luo siten maan talouteen uusia inflaatiopaineita.

”Tämä kriisi tulee jatkumaan ellei Argentiinan hallitus pysty vakuuttamaan sijoittajia siitä, että se tulee ottamaan nykyistä aggressiivisempia askelia maan talouden haavoittuvuuden korjaamiseksi”, toteaa Edward Glossop, Capital Economics -yhtiön ekonomisti BBC:lle.

Pesoon liittyvät riskit ovat Glossopin mukaan olleet kasvussa jo jonkin aikaa. Argentiinan vaihtotase on negatiivinen, dollarimääräistä velkaa on paljon, inflaatio on korkea ja valuutta on ollut yliarvostettu.

Ekonomistin mielestä on silti yllätys, kuinka nopeasti ja äkkiä tapahtumat näyttävät eskaloituvan.

Argentiina on varoittava esimerkki siitä, millaisia vaurioita valtion liian suuri velkaantuminen voi aiheuttaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös