Oma talous

Miten Britannian kuninkaallinen perhe tekee rahansa?

Useimmat ihmiset ansaitsevat rahansa päivätyöstään, mutta mistä Iso-Britannian kuninkaallinen perhe tienaa elantonsa?

Iso-Britannian kuninkaallisella perheellä on useita eri tulonlähteitä, mutta he eivät ole niin rikkaita, kun ehkä saattaisi luulla. Kuningattaren henkilökohtaisen omaisuuden arvon on arvioitu olevan noin 360 miljoonaa puntaa (noin 410 miljoonaa euroa). The Sunday Times -lehden mukaan Britanniassa on yli 320 ihmistä, jotka ovat rikkaampia kuin kuningatar, raportoi CNN.

Iso-Britannian kuningatar ja hänen valtaistuimen perillinen, prinssi Charles, saavat suurimman osan tuloistaan hallitukselta ja heidän yksityisistä kiinteistöistään. Kuninkaallisista rahastoista saavat osuutensa myös prinssi William ja hänen puolisonsa Catherine Middleton sekä prinssi Harry ja hänen tuore vaimonsa Meghan Markle.

Näin kuningatar tienaa

Kuningatar Elisabet II:n päätulonlähteet ovat valtiolta saatu raha hallitsijoille (engl. Sovereign Grant), Lancasterin herttukunnasta saatu omaisuus sekä hänen henkilökohtaiset omistukset ja sijoitukset.

Valtiota saatu raha on lähinnä kulutustili, joka kattaa kuningattaren matkustus-, turvallisuus-, henkilöstö- ja kuninkaallisten palatsien kulut.

Tilivuonna 2016-2017 kuningatar sai valtiolta 42,8 miljoonaa puntaa (noin 48,8 miljoonaa euroa). Hallitsijarahan ennakoidaan nousevan 76,1 miljoonaan puntaan (noin 86,6 miljoonaa euroa) viimeisimmän tilikauden aikana, joka auttaa rahoittamaan Buckinghamin palatsin laajamittaista remonttia. Kuningattaren aviomies, prinssi Philip, saa 359 000 puntaa (lähes 410 000 euroa) vuosittain hänen virkatehtävien rahoittamiseksi.

Kuningattaren toinen tärkeä tulonlähde on Lancasterin herttuakunnasta saatu omaisuus erilaisista maatalous- ja asuinkiinteistöistä, jotka tuottivat kuningattarelle 19,2 miljoonaa puntaa (noin 21,9 miljoonaa euroa) viimeisimmän tilikauden aikana. Kuningatar omistaa myös useita kiinteistöjä, hänellä on arvokas leima-kokoelma, lukuisia arvokkaita taideteoksia sekä osakesalkku.

Näin tienaa Prinssi Charles ja hänen klaaninsa

Prinssi Charles ja hänen vaimonsa Camilla saavat 90 prosenttia tuloistaan Corwallin herttuakunnasta, joka perustettiin vuonna 1337, jotta valtaistuin saisi lisätuloja. Pariskunta nettosi herttuakunnasta viime tilivuonna 20,7 miljoonaa puntaa (noin 23,6 miljoonaa euroa).

Charles ja Camilla saivat valtiolta 1,3 miljoonaa puntaa (noin 1,5 miljoonaa euroa) ja hallitukselta lisää 461 000 puntaa (noin 526 000 euroa). Noin puolet pariskunnan vuosittaisista tuloista käytetään virallisiin tehtäviin ja matkustamiseen, kun taas neljäsosa menee verottajalle. Loput 6,6 miljoonaa puntaa (noin 7,5 miljoonaa euroa) jaettiin Charlesin lapsille, ”epävirallisiin ostoihin” ja säästötileille.

Prinssi Williamin, Catherinen, prinssi Harryn ja Meganin kustannukset korvataan, kun he suorittavat virallisia tehtäviä kuningattaren puolesta. Prinsseillä on myös yksityistä omaisuutta, joka on peritty heidän äidiltään prinsessa Dianalta.

Loput kuninkaallisesta perheestä

Lopun kuninkaallisen perheen tuloista on olemassa rajoitetusti julkista tietoa. Kuningattarella on kolme muuta lasta prinssi Charlesin lisäksi, joilla on myös lapsia, puolisoja sekä lapsenlapsia. Kuningattaren kaksi nuorinta lasta Andrew ja Edward työskentelevät kokopäiväisesti monarkian tukemiseksi, johon kuuluu esiintymisiä heidän äitinsä puolesta. Kuningatar maksaa heille palkkaa.

Seuraavan sukupolven kuninkaallisten odotetaan olemaan itsenäisempiä. Andrewin tyttärillä prinsessa Beatricella ja Eugenialla on kokopäiväiset työt. He saavat myös taloudellista tukea isältään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös