Indikaattorit

Suomen tuotanto nousi 11 vuoden kuopasta

Kansantalouden tuotanto jatkoi nousuaan maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus.

Kausitasoitettu tuotanto nousi maaliskuussa 0,3 prosenttia edelliskuukauteen verrattuna. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,1 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Helmikuun 2018 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,4 prosenttia (oli 2,4) edellisvuoden helmikuusta.

Työpäiväkorjattuna alkutuotanto nousi vajaa kaksi, jalostus viisi ja palvelut vajaa kaksi prosenttia vuodentakaisesta.

Kuva: Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja

kausitasoitettu tuotanto trendi talous suhdanteet

Kuva: Tilastokeskus.

Kausitasoitetun bruttokansantuotteen ennakoidaan nousseen 1,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjatun sarjan mukaan bkt oli 2,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaa neljännestä ylemmällä tasolla. Työllisten määrän ennakoidaan kasvaneen noin 2 prosenttia vuodentakaisesta. Tehdyt työtunnit olivat työpäiväkorjattuna 2 prosenttia vuotta aiempaa neljännestä ylemmällä tasolla.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus hehkutti BKT-lukuja Twitterissä.

”NYT SE YLITTYI! Suomen BKT per työikäinen nousi 11v kuopasta uuteen ennätykseen. Työikäiset tekevät tuotannon. Jos ei huomioi väestörakenteen muutosta, vielä pieni matka 2007 tasoon”, Brotherus kirjoittaa.

 

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala on hieman varauksellinen.

”BKT:n pikaennakosta ei kannata koskaan riehaantua, mutta olihan nämä hyvät luvut: 1,1 % kasvua edellisestä neljänneksestä eli kasvu olisi uudestaan kiihtynyt. Hyvä, jos pitää kutinsa. Kuun lopun neljännesvuositilinpidon jälkeen ollaan viisaampia”, Vesala toppuuttelee twiitissään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös