Markkinakommentit

Vahvistuva dollari ja maakohtaiset haasteet kehittyvien talouksien taakkana

Kehittyvillä markkinoilla niin valuutat kuin korko- ja osakesijoituksetkin ovat menestyneet muita markkinoita heikommin. Nordean sijoitustrategi ei usko pysyvään käänteeseen.

Kovimmat liikkeet kehittyvillä markkinoilla on nähty valuutoissa. Eniten ulkomaisesta rahoituksesta riippuvaiset maat, kuten Turkki, Argentiina ja Brasilia ovat kärsineet pahiten, toteaa Nordean sijoitusstrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

Saaren mukaan kevään liikkeen suurin taustatekijä on USA:n dollarin vahvuus eikä suoranaisesti kehittyvien maiden heikkous.

Vahvistuva dollari heikentää sijoitusstrategin mukaan kehittyvien markkinoiden näkymiä, sillä nämä maat rahoittavat itseään edelleen merkittävissä määrin dollareilla, ja niiden velanhoitokustannukset nousevat siten taalan vahvistuessa.

Ongelmien taustalla on kuitenkin muitakin syitä kuin vahvistunut dollari. Osalla kehittyvistä maista on ollut omia sisäsyntyisiäkin haasteita.

Pahimmin markkinat ovat lyöneet Argentiinaa, jossa maan keskuspankki on joutunut nostamaan ohjauskoron kahdessa viikossa perät 40 prosenttiin. Keskuspankki joutui nostamaan ohjauskoron valuuttapaon vuoksi, mikä puolestaan on seurausta siitä, että sijoittajat ovat menettäneet uskonsa maan kykyyn pitää inflaatio ja talouspolitiikka kurissa.

Argentiinan presidentti Mauricio Macri on pyrkinyt uudistamaan maan taloutta, jossa harjoitettiin pitkään protektionismia ja korkeita valtion menoja.

Maa on kärsinyt korkeasta inflaatiosta. Viime vuonna hinnat nousivat peräti 25 prosenttia, mikä on Venezuelan jälkeen latinalaisen Amerikan toiseksi korkein lukema. Tänä vuonna Argentiinan keskuspankki on asettanut inflaatiotavoitteeksi 15 prosenttia ja ilmoittanut toimivansa tavoitteen mukaisesti.

Peson raju heikentyminen kuitenkin vaikeuttaa inflaatiotavoitteen saavuttamista, sillä valuutan ulkoisen arvon heikentyminen nostaa tuontihintoja ja luo siten maan talouteen uusia inflaatiopaineita.

Toinen ongelmissa rypenyt kehittyvän talouden maa on Turkki, jossa niin ikään keskuspankki on joutunut turvautumaan koronnostoihin. Myös Turkin haaste on kova inflaatio ja sijoittajien epäluulo talouspolitiikkaa kohtaan, Saari toteaa. Hänen mukaansa epäluulo ei kuitenkaan poistu kokonaan nyt nähdyillä toimilla, vaan suunta on pidettävä uskottavuuden säilyttämiseksi.

Kokonaisuutena tarkastellen nousevat taloudet ovat kuitenkin parantaneet omia taseitaan selvästi viime vuosina, Saari muistuttaa. Laajempaa kriisiä ei kevään liikkeillä siksi vielä saada aikaiseksi.

”Lisäksi dollarin vahvistumisessa vaikuttaisi olevan ennemmin kyse korjausliikkeestä kuin pysyvämmästä suunnanmuutoksesta, joten odotamme valuuttamarkkinoiden vähitellen rauhoittuvan, kunhan markkinat ensin löytävät sopivan tason”, sijoitusstrategi ennustaa.

Nordea pitää kehittyvät korkomarkkinat edelleen ylipainossa suosituksissaan. Osakepuolella pankki suosii Kiinaa, jota dollarihuolet painavat selvästi muita maita vähemmän. Kiinan osakkeita tukee lisäksi yritysten hyvä tuloskasvu sekä Kiinan talouden rakenteen muutos kohti kulutusvetoisempaa taloutta.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Dollari

    15.5.2018 at 17:33

    Mihinkä ovat kadonneet jutut dollarin syrjäyttämisestä maailman reservivaluutan paikalta? Vielä jokunen aikaa sitten sai lukea juttuja, että Kiina ja Venäjä tankkaa kultaa ja Bric maat luovat oman valuutan ja dollari romahtaa?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös