Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittamisessa sisäpiiritiedon käyttäminen on sallittua

Finanssivalvonta kirjoittaa sisäpiiritiedosta muun muassa näin: ”Sisäpiirintietoa on kaikki sellainen julkistamaton ja luonteeltaan täsmällinen tieto, joka julkistettuna voisi olennaisesti vaikuttaa rahoitusvälineen arvoon. Tieto voi koskea rahoitusvälineitä, liikkeeseenlaskijaa tai arvopaperimarkkinoita yleensä.” Teksti on tyypillistä viranomaisjargonia, josta asuntosijoittajan ei onneksi tarvitse välittää tuon taivaallista. Asunto-osakeyhtiötä tutkiessaan asunnon ostaja voi hyödyntää kaikkea saamaansa tietoa.

  • Tutki dokumentit tarkasti: yhtiöjärjestys kannattaa aina lukea. Siitä käy ilmi muun muassa, miten vastikevastuut menevät ja omistaako yhtiö mahdollisesti jotain vuokrattavia tiloja. Talousarviosta ja tilinpäätöksestä näet, mihin hoitovastike tarkemmin kuluu ja onko jokin kustannus tavallista korkeampi.
  • Soita hallituksen puheenjohtajalle: isännöitsijän kautta saa täsmällistä tietoa asunto-osakeyhtiön tilasta ja tulevaisuuden korjauksista ja haasteista. Monesti vielä parempaa tietoa saa asunto-osakeyhtiön puheenjohtajalta. Tämä sanoo helposti suorempaan asiat ja juuri niin kuin ne ovat. Esimerkiksi, miten kunnossapitotarveselvityksessä mainitut korjaukset aiotaan toteuttaa vai ovatko ne siellä vain varmuuden vuoksi. Tai onko yhtiössä joitain jännitteitä tai ongelmia, jotka eivät käy papereista ilmi mutta jotka ovat olleet pinnalla kokouksissa ja epävirallisissa keskusteluissa.
  • Kierrä kohde tarkasti läpi: Jos kohde on sellainen, että ehdit ennen ostopäätöstä näytölle, voit kiertää kaikki paikat läpi niin tarkasti kuin haluat. Erityisesti jos sinulla on teknistä asiantuntemusta, kannattaa kiertää talon yhteiset tilat ja käydä mahdollisuuksien mukaan teknisissä tiloissa. Niistä voi paljastua kaikenlaista mielenkiintoista tai toisaalta ne voivat vahvistaa, että asiat ovat kunnossa.
  • Jututa huoltomiestä: parhaassa tapauksessa saat sovittua kohdekäynnin niin, että huoltomies tulee näyttämään taloa, jolloin huoltomiehen yleisavaimella pääset katsomaan kaikki tekniset tilat ja kiertämään talon läpikotaisin. Tietysti pelkkä soitto huoltomiehelle voi kertoa paljon. Jos saat langanpäähän talon ns. oman huoltomiehen, on tällä yleensä arvokasta tietoa talossa olleista ongelmista, mitä tulee asukkaisiin ja talon tekniikkaan liittyen. Keskustelussa on hyvä pitää tietty suodatin päällä, sillä toisinaan ongelmia saatetaan myös liioitella tai ne voidaan nähdä isompina kuin ne ovatkaan.
  • Ole yhteydessä suoraan raportin tehneeseen henkilöön: mikäli talosta on laadittu teknisiä selvityksiä tai pitkän tähtäimen suunnitelmia, on niissä yleensä mukana raportin laatijan yhteystiedot. Mikään ei estä soittamasta suoraan raportin tehneelle henkilölle ja kysymästä asioista. Jos raportti on suhteellisen tuore, on tekijällä todennäköisesti jonkinlainen muistikuva asioista ja saat parasta mahdollista tietoa tilanteesta.

Eri tietolähteitä käyttämällä asuntosijoittaja saa kattavan kokonaiskuvan asunto-osakeyhtiön tilasta ja talon teknisestä kunnosta. Tietolähteitä jututtamalla ja tutkimalla asiat yhdistyvät kokonaisuudeksi ja tukevat ostopäätöstä tai ostamatta jättämistä. Kaiken tiedon etsiminen ja käyttäminen on sallittua ja siksi jopa suotavaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös