Indikaattorit

Suomen talouskasvu osoittaa hidastumisen merkkejä

Suomen teollisuustuotanto kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta mutta väheni edellisestä kuukaudesta, kertoo Tilastokeskus.

Suomen teollisuustuotanto kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta mutta väheni edellisestä kuukaudesta, kertoo Tilastokeskus.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni lokakuussa 2,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 lokakuussa 0,8 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 lokakuussa. Tammi-lokakuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Vielä syyskuussa kausitasoitettu tuotanto kasvoi 2,3 prosenttia elokuusta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni lokakuussa useilla päätoimialoilla. Eniten kausitasoitettu tuotanto väheni kaivostoiminnassa, 9,3 prosenttia. Kemianteollisuuden tuotanto väheni 1,0 prosenttia. Tuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 5,4 prosenttia.

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat lokakuussa kuitenkin 22,7 prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-lokakuun aikana tilaukset kasvoivat 3,2 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti viisi kuukautta.

Yritykset saivat lokakuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla teollisuuden alatoimialoilla. Eniten tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa 30,3 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 13,9 prosenttia ja kemianteollisuudessa 2,8 prosenttia.

Tilaustilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen esitti Twitterissä huolensa tuoreista tuotantoluvuista.

”Tehdasteollisuuden tuotannon kasvu hidastuu uhkaavasti”, Sorjonen kirjoittaa.

Säästöpankkiryhmän pääekonomistin, Timo Vesalan mukaan teollisuustuotannon trendin vuosikasvu on nyt hitainta 2,5 vuoteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös