Talouden trendit

Professori Marko Seppänen: API-talous on hyödyntämätön mahdollisuus yrityksille ja organisaatioille

Marko Seppänen API-talous

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ-

APIen käyttö näkyy kuluttajan arjessa entistä parempina ja edullisimpina palveluina.

Teollisuustalouden professori Marko Seppäsen tutkimusryhmä tutkii liiketoimintaverkostoja, -ekosysteemejä ja -innovaatioita. 

Yksi Seppäsen mielenkiinnon kohteista on niin sanottu API-talous: ”API-talouden osaamista tarvitaan, koska se on vielä laajalti hyödyntämätön mahdollisuus yrityksille ja organisaatioille. Tulisi ymmärtää mitä datajakamisella voidaan saavuttaa ja miten toiminnallisia ja avoimia API-rajapintoja voidaan hyödyntää.”

Valmiita API-pohjaisia sovelluksia on nykyään saatavilla hurja määrä. APIen avulla toteuttaminen tarkoittaa eri alustoilla olevien APIen yhdistelemistä ja jokainen on käyttänyt API-rajapintoja hyödyntäviä palveluita. 

“APIen kautta kuluttaja saa ilmaiseksi käyttöönsä palveluita, jotka ovat aiemmin olleet hankalasti saavutettavissa”, Seppänen kiteyttää. “Kun postitat paketin, saat tietää reaaliajassa missä paketti matkaa, koska palvelin hyödyntää Googlen karttaa”, professori Marko Seppänen konkretisoi.

API-rajapinnat ovat keskeinen arvonluonnin väline 

Seppänen viittaa Seth G Benzelin tutkimukseen, siitä mikä taloudellinen merkitys API-rajapintojen avaamisella yrityksille on. Noin 200 rajapintansa avanneen yrityksen markkina-arvot kasvoivat neljästä kymmeneen prosenttia. API-rajapintojen avaamisen yhteydessä yritysten myynti ja liikevoitto kasvoivat samalla kun kulut laskivat. 

”Tutkimuksesta ei voida sanoa ovatko APIt selittävä vai korreloiva tekijä. Selvää kuitenkin on, että APIen hyödyntäminen ei ole pelkästään ideologisesti kivaa puuhastelua vaan myös liiketoiminnallisesti järkevää toimintaa”, Seppänen kertoo.   

Mahdollisuus nostaa yrityksen markkina-arvoa useilla prosenttiyksiköillä pitäisi jo itsessään motivoida optio-ohjelmin palkittu yritysjohtoa tutustumaan API-rajapintojen tuomiin mahdollisuuksiin. 

Seppänen muistuttaa muistakin hyödyistä: ”Kehitysresurssit ovat aina tiukassa ja APIen avulla on mahdollista mobilisoida kolmas osapuoli. Kyseessä on resurssi.” APIt mahdollistavat myös ulkoistuksen uudella tavalla Seppänen kertoo: ”Kehittämisresursseja ei ole pakko hajauttaa.”

APIt ovat alihyödynnetty resurssi

Seppäsen mukaan tekniset kehittäjät ovat tunteneet APIen tuomat mahdollisuudet jo kauan, mutta että osaamista tarvitaan lisää juuri liiketalouden osaajien keskuudessa. 

APIt voivat itsessään olla tuote, jolla on hinta. Sen lisäksi APIt vaikuttavat siihen, miten koko yritys organisoituu ja miten se hyödyntää kolmansien osapuolien tarjoamaa rajapintaa. ”API-osaaminen pitää saada vietyä koodareilta strategiaan ja yrityksen johtoportaaseen”, Seppänen muistuttaa.

APIen hyödyntämien Suomen yrityskentässä on valitettavasti vielä lastenkengissä. Seppänen viittaa ETLA:n tekemään tutkimukseen vuodelta 2015. Suomen valmistavan teollisuuden keskisuurista yrityksistä yksikään ei hyödyntänyt liiketoiminnassaan digitaalisia alustoja. Yksikään näistä yrityksistä ei myöskään julkaissut yhteistoiminnallisia tai teknisiä rajaresurssejaan. 

”Nollia on lohduttoman paljon”, Seppänen toteaa.

API-osaamista voi hankkia helpostikin 

Tampereen yliopisto on kehittänyt yhteistyössä Osaango Oyn kanssa oman ilmaisen ja kaikille avoimen verkkokurssin API-osaamisen ympärille: ”Kurssin laajuus on yhden opintopisteen, joten se vie vain rajatusti aikaa.” 

API-kurssin esikuvana on toiminut Helsingin yliopiston ja Reaktorin järjestämä kaikille avoin kahden opintopisteen tekoälykurssi. Helsingin yliopiston AI-kurssin tapaan Tampereen yliopiston tarjoama API-kurssi on suunnattu kaikille. Se ei siis vaadi aikaisempia ohjelmointi- tai API-taitoja.

Kurssi tarjoaa perustiedot API-taloudesta ja antaa hiukan käytännön harjoituksia ja sisältää vuorovaikutusta osallistujien kesken. 

Digitalisaatio mahdollistaa yliopistojen välisen jakamisen uudella tavalla. Pitkässä juoksussa ei ole järkevää, että jokainen yliopisto järjestää jokaisen peruskurssin pelkkään lähiopetukseen perustuen. Siksi on mielekästä, että muut yliopistot voivat hyödyntää Tampereen yliopiston tarjoamaa API-kurssia omissa opintokokonaisuuksissaan.

”Toivoisin, että kurssin käytyään ihmiset ymmärtäisivät ja pystyisivät hyödyntämään APIen tarjoamia mahdollisuuksia entistä paremmin, ” Seppänen kertoo. 

Vaihtoehtoisesti API-osaamistaan voi kehittää lukemalla aiheesta kirjan. Kirja ei kerro miten koodia tulee kirjoittaa, vaan mitä API-talous on ja mitä liiketoiminta-, organisaatio- ja tietoteknisiä asioita tulisi ottaa huomioon API-projektia suunnitellessa ja toteuttaessa.

Ilmoittaudu ilmaiselle verkkokurssille tästä

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös