Oma talous

Tutkimustulos: Korkojen nouseminen ei pelota suomalaisia

Danske Bankin teettämän Kotitalouskatsaus 2019-tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes suomalainen on suuresti huolissaan korkojen noususta.

Matalalle jämähtäneet korot eivät huoleta suomalaisia Danske Bankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan. Vain 11 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista oli suuresti huolissaan korkojen nousemisesta. Asuntovelallisista 29 prosenttia ei ole lainkaan huolissaan korkojen kehityksestä ja 36 prosenttia on pienissä määrin huolissaan.

Suomalaiset asuntovelalliset ovat valmistautuneet hyvin mahdollisesti nouseviin korkoihin. Vastaajista 55 prosenttia kertoi varautuneensa korkojen nousuun ja 26 prosenttia pitää yllä jonkinlaista käteispuskuria. Kiinteäkorkoisen lainan tai korkoputken on ottanut käyttöönsä 19 prosenttia vastaajista.

Vastanneista 24 prosenttia ilmoitti lainansa olevan sen verran pieni, ettei ole tarvetta suojautua nousevilta koroilta. Tutkimuksesta ilmenee myös se, että nuoret vastaajat ovat varautuneet enemmän korkoja vastaan, kuin vanhemmat vastaajat.

Samaisessa kyselytutkimuksessa kyseltiin myös suomalaisten arvioita korkojen kehitykselle. Näkemyksiä kehityksestä kysyttiin niin vuoden, kolmen kuin kymmenen vuoden aikajänteellä.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ennustivat koroille jatkuvaa nousua. Vuoden ennusteissa korkojen keskiarvo asettui noin prosenttiin, kolmen vuoden ennusteissa reiluun kahteen prosenttiin sekä 10 vuoden ennusteissa noin 3,5 prosenttiin.

Joka kymmenes vastaaja ennustaa korkojen pysyvän nykyisellään vielä vuodenkin päästä. Toisesta ääripäästä neljä prosenttia vastaajista uskoo, että kymmenen vuoden päästä korot ovat yli kahdeksassa prosentissa. Yli kahdeksan prosentin korot ovat olleet viimeksi vuonna 1993.

Kyselytutkimukseen kohderyhmään kuuluivat yli 18-vuotiaat suomalaiset ja se toteutettiin internet-kyselynä 21.12.2018 – 3.1.2019 välisenä aikana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös