Yritysuutiset

Kone ylsi odotusten mukaiseen tulokseen – näkymissä epävarmuutta

Hissiyhtiö valmistautuu alhaisempaan kasvuun maailmantalouden hidastuvan talouskasvun ja geopoliittisen epävarmuuden vuoksi.

Koneen saadut tilaukset ja liikevaihto kasvoivat kaikilla alueilla ja oikaistu liikevoitto kääntyi kasvuun neljännellä vuosineljänneksellä.

Saadut tilaukset kasvoivat 5,0 prosenttia 1 938 miljoonaan euroon edellisvuodesta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 5,9 prosenttia. Liikevaihto kasvoi 5,9 prosenttia 2 443 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 6,5 prosenttia.

Oikaistu liikevoitto nousi vajaaseen 320 miljoonaan euroon edellisvuoden vajaasta 303 miljoonasta eurosta. Tulos oli analyytikoiden odotusten mukainen, sillä konsensusennuste oikaistulle liikevoitolle oli 318 miljoonaa euroa. Myös toteutunut oikaistu osakekohtainen tulos oli sama kuin konsensusodotus, eli 0,5 euroa.

Hissiyhtiö odottaa vuonna 2019 liikevaihdon kasvun olevan 2-7 prosentin välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2018 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoiton yhtiö arvioi olevan 1 120–1 240 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät tammikuun 2019 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan vajaan 10 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon.

Yhtiön mukaan epävarmuus on nyt kasvanut monilla isoilla markkinoilla, mikä vaikuttaa vuoden 2019 ennakointiin. Uuslaitemarkkinan se odottaa olevan vakaa tai laskevan hieman.

”Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä näimme positiivista kehitystä monella osa-alueella. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että oikaistu liikevoittomme kääntyi kasvu-uralle usean haastavan vuosineljänneksen jälkeen”, kommentoi tuloskautta Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.

Ehrnroothin mukaan tuloskasvu oli seurausta hyvästä liikevaihdon kasvusta sekä uuslaite- että palveluliiketoiminnassa ja kannattavuuden parantamiseksi tehdyistä toimenpiteistä. Saadut tilaukset jatkoivat kasvua kaikilla alueilla vakaalla katteella kuten aiemmilla vuosineljänneksillä, toimitusjohtaja toteaa.

Vuodelle 2019 Kone näkee Ehrnroothin mukaan sekä positiivisia että negatiivisia elementtejä.

”Odotamme alhaisemman kasvun ympäristöä hissi ja -liukuporrasmarkkinoille hidastuneen globaalin talouskasvun ja geopoliittisen epävarmuuden seurauksena. Vahvan tilauskantamme ja palveluiden hyvänä pysyneen kasvunäkymän myötä odotamme kuitenkin KONEen liikevaihdon kasvavan 2–7 % vertailukelpoisin valuuttakurssein. Odotamme myös oikaistun liikevoiton palaavan kasvu-uralle ja olevan 1 120–1 240 miljoonaa euroa. Suunta on nyt oikea, mutta tavoitteemme ovat selvästi korkeammalla. Olen luottavainen, että tulemme näkemään kaiken kaikkiaan hyvää kehitystä vuonna 2019 aktiivisten toimenpiteidemme ja tiimimme sitoutuneisuuden myötä.”

Koneen hallitus ehdottaa maksettavaksi osinkoa 1,65 euroa kutakin B-sarjan osaketta kohden.

Analyysitalo Inderes kommentoi Koneen tulosraporttia Twitterissä.

” #KONE:en Q4-luvut olivat linjassa odotuksiin ja myös saadut tilaukset (+5 % v/v) osuivat oman ja konsensusennusteen väliin. Vuoden 2019 ohjeistus oli hieman pehmeä suhteessa raporttia edeltävään konsensukseen”, Inderes toteaa.

Koneen osakekurssi oli tänään noin klo 17.30 laskussa yli neljä prosenttia. Sijoittajat pettyivät luultavasti hissiyhtiön varovaiseen ohjeistukseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös