Sijoittajan verotus

Näin veronmaksaja voi täydentää verotietojaan ja välttää mätkyt

Jos veronmaksaja ei ole maksanut riittävästi ennakkoveroa tai on maksanut liian vähän ennakonpidätystä verovuoden aikana, voi hän hakea ja maksaa lisäennakkoa OmaVerossa.

Maksamalla lisäennakkoa voi veronmaksaja välttyä jäännösverolta ja huojennetulta viivästyskorolta, Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan.

Ennakkoveroa voi olla tarpeen maksaa esimerkiksi silloin, jos henkilö saa vuokratuloja, omaisuuden luovutusvoittoja tai maatalouden tai elinkeinotoiminnan tuloja. Ennakkoveroa maksetaan aina verovuoden aikana. Lisäennakolla voi puolestaan täydentää verojen määrää verovuoden päättymisen jälkeen.

Verohallinnon mukaan lisäennakkoa kannattaa hakea ja maksaa nyt, sillä henkilöasiakas, liikkeen- ja ammatinharjoittaja, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiömies, maatalousyrittäjä sekä metsänomistaja voi maksaa lisäennakkoa tammikuun loppuun asti ilman huojennettua viivästyskorkoa.

Lisäennakkoa on aina haettava ennen sen maksamista. Lisäennakkoa voi hakea OmaVero-palvelusta. Kun veronmaksaja hakee lisäennakkoa OmaVerossa, voi hän itse valita lisäennakon eräpäivän, joka voi olla kuluva päivä tai enintään kolmen viikon päässä oleva päivä.

Lisäennakkoa hakiessasi voidaan joko ilmoittaa tulot ja vähennykset tai hakea tietyn euromääräisen summan, jonka halutaan maksaa.

Kun ilmoitetaan euromääräinen summa, saa päätöksen lisäennakosta OmaVeroon saman tien. Jos veronmaksaja ilmoittaa hakemukseen tuloja tai vähennyksiä, hakemus voi päätyä virkailijakäsittelyyn, jolloin lisäennakon saamiseen kuluu hieman enemmän aikaa.

Verohallinnon mukaan kannattaa aina odottaa päätöksen saamista ennen maksamista, sillä päätöksessä on tiedot maksamista varten.

Lisäennakkoa voi myös hakea lomakkeella 5010 jonka saat tulostettua vero.fi:stä. Kannattaa huomata, että osa tuloista ja vähennyksistä ilmoitetaan erillisillä lomakkeilla, jotka palautetaan lisäennakkohakemuksen liitteenä.

Lisäennakko on korvannut aiemmin käytössä olleen ennakon täydennysmaksun. Vanhoilla ennakon täydennysmaksun tiedoilla ei siis voi enää maksaa. Jos maksetaan vanhoilla tiedoilla, maksu käytetään tuloverojen eli ennakkoveron ja jäännösveron erille eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. Jos veronmaksajalla ei ole erääntynyttä tuloveroa, käytetään maksua muille erääntyneille veroille. Jos henkilöllä ei ole maksamattomia veroja lainkaan, maksusi palautuu sinulle takaisin.

Omaveroon pääsee osoitteesta www.vero.fi/omavero.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Hannu Korhonen

    3.1.2019 at 10:33

    Verottaja oli jo lisännyt itselleni vuokratuloja 1600 e, vaikka ei mulla ainuttakaan vuokralaista oo. No saihan sen sieltä itse poistetuksi.Eläkeläisen pidätysprosenttia oli myös lisätty eli viedään enemmän mitä eläke nousi.Kannattaa käydä vero.fi.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös