Yritysuutiset

Apple antoi myrskyvaroituksen – lisää huolta maailmantalouden tilasta

Apple Tim Cook teknologiayhtiö
Kuva: Mike Deerkoski

Apple yllätti markkinat ja analyytikot historiallisella tulosvaroituksella.

It-jätin harvinainen tulosvaroitus oli ensimmäinen lähes 20 vuoteen. Yhtiö ennakoi liikevaihdon jäävän 10 prosenttia aiemmin ennustettua heikommaksi vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä eli loka-joulukuussa.

Vielä kaksi kuukautta sitten Apple ennakoi vuoden viimeisen vuosineljänneksen liikevaihdon yltävän noin 89-93 miljardin dollarin haarukkaan ja nousevan näin viisi prosenttia vuotta aiemmasta. Nyt siis arvio liikevaihdosta on noin 84 miljardia dollaria.

Teknologiajätin mukaan Kiinan talouden heikkous ja kauppajännitteet ovat laskun takana. Applen myynnin heikentymisen taustalla on iPhone-matkapuhelinten, Mac-tietokoneiden ja iPad-tablettien arvioitua heikompi kysyntä Kiinassa.

Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan uusien iPhone-mallien julkistuksen ajoitus viime syyskuussa ei ollut onnistunut. Silti Apple uskoo hyviin tuloksiin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, Etelä-Koreassa sekä osassa Keski-Euroopan maita.

Vaikka yhtiö tiesi kehittyvien markkinoiden haasteet, ei se osannut aiemmin ennustaa näin suurta talouskasvun hidastumista varsinkin Kiinassa, Cook totesi. Toimitusjohtajan mukaan markkinadata on osoittanut pienentymisen Kiinan alueen älypuhelinmarkkinalla olleen erityisen jyrkkää.

Cookin mukaan yleisen epävarman taloustilanteen lisäksi iPhonen myynnin laskun taustalla on myös muita syitä, kuten kuluttajien mukautuminen maailmaan, jossa operaattorit tukevat vähemmän puhelinten hintoja, Yhdysvaltojen dollarin vahvuuteen liittyvät hinnankorotukset sekä merkittävästi alennettu iPhone-akunvaihdon hinnoittelu.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén piti tulosvaroitusta rajuna.

”Raju negari. Kiina hidastunut todella nopeasti ja kovaa. Kauppasota ei tässä pelkästään syynä. Yksi hälytysvalo globaalin talouden heikentymisestä lisää”, Vilén kirjoittaa Twitterissä.

Teknologiajätti julkisti tulosvaroituksen keskiviikon ja torstain välisenä yönä, jonka jälkeen Applen osake laski jälkimarkkinoilla yli seitsemän prosenttia. Applen tulosvaroitus oli hätämerkki myös osakemarkkinoille laajemminkin, sillä S&P 500 -futuuri-indeksi oli aamupäivällä reippaassa 1,4 prosentin laskussa.

Tulosvaroitus painoi Aasian pörsseissä myös muiden teknologiayritysten ja Applen alihankkijoiden osakekursseja.

OP-ryhmän markkinaekonomisti Jari Hänninen havaitsi, että Applen tulosvaroitus aiheutti säpinää myös valuuttamarkkinoilla.

”Applen myyntivaroitus aiheutti valuuttamarkkinoilla ns. flash crashin ja turvasatama jeni vahvistui voimakkaasti muita valuuttoja vastaan”, Hänninen kirjoittaa Twitterissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös