Indikaattorit

Kiinan ostopäällikköindeksi laski odotettua enemmän

Kiinan tuotannon ostopäällikköindeksi PMI.

Sekä Kiinan tuotannon että uusien tilausten tuoreet ostopäällikköindeksit tuottivat pettymyksen.

Kiinan virallinen tuotannon ostopäällikköindeksi PMI laski joulukuussa pistelukuun 49,4. Lukema oli ekonomistien odotuksia alhaisempi, sillä konsensusennuste oli Reutersin kyselyn mukaan 49,9.

Kiinan makrotilastoja luetaan nyt markkinoilla tarkkaan. Kiina on maailman toiseksi suurin talous ja tärkeä talousveturi USA:n ohella. Lisäksi USA:n ja Kiinan kauppasota herättää pelkoa Kiinan talouskasvun hidastumisesta.

Ostopäällikköindeksi oli heikoin lukema sitten helmikuun 2016. Indeksilukema laski marraskuun lukemasta selvästi, jolloin se oli 50,0. Alle viidenkymmenen lukema kertoo talouskehityksen hidastumisesta.

Kenties huolestuttavinta on uusien tilausten lasku jo seitsemättä kuukautta peräkkäin. Tilausten pisteluku laski joulukuussa lukemaan 46,6, kun marraskuussa lukema oli ollut 47,0.

Toisaalta Kiinan virallinen ei-tuotannon PMI nousi 53,8 pisteeseen marraskuun 53,4 pisteestä. Kyseinen indeksi mittaa palveluiden aktiviteettia ja palvelusektori käsittää yli puolet Kiinan taloudesta.

Tuoreet odotettua heikommat ostopäällikköluvut merkitsevät Kiinalle haasteellista ensi vuotta, arvioi HSBC-yhtiön Aasian talouden tutkimuspäällikkö Frederic Neumann CNBC-uutistoimistolle.

”PMI-luvut kertovat talouden hidastuvan. Se ei tule painamaan alas vain Kiinan BKT:ta vaan myös kansainvälistä kauppaa”, Neumann toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös