Talouden trendit

Kotitaloudet vaurastuvat edelleen

Lähde: Tilastokeskus.

Kotitalouksien nettorahoitusvarojen kasvu jatkui vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus.

Kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat 2,7 miljardilla eurolla vuoden 2018 kolmannen neljänneksen aikana. Neljänneksen lopussa kotitalouksilla oli rahoitusvaroja kuten talletuksia, osakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia 310,2 miljardin euron arvosta.

Velkaa kotitalouksilla oli Tilastokeskuksen mukaan samaan aikaan 166,6 miljardia euroa, jossa oli lisäystä edelliseen neljännekseen 1,1 miljardia.

Kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat heinä–syyskuussa 1,7 miljardilla 143,7 miljardiin euroon. Nettorahoitusvaroilla tarkoitetaan rahoitusvarojen ja velkojen erotusta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilastosta.

Vuoden 2018 kolmannen neljänneksen aikana kotitaloudet lisäsivät sijoituksiaan rahoitusvaroihin nettomääräisesti 0,7 miljardilla eurolla. Käteisrahaan ja siirtokelpoisiin talletuksiin virtasi nettomääräisesti 1,1 miljardia euroa lisää varoja. Myös sijoitukset rahasto-osuuksiin kasvoivat nettomääräisesti. Sen sijaan sijoitukset noteerattuihin osakkeisiin, määräaikaistalletuksiin ja velkapapereihin vähenivät nettomääräisesti.

Suurin osa kotitalouksien rahoitusvarojen kokonaistason noususta, 2,1 miljardia euroa, johtui kuitenkin hallussapitovoitoista eli sijoitusten arvonnoususta. Noteerattujen osakkeiden suotuisa kurssikehitys nosti kotitalouksien varallisuutta 1,1 miljardilla eurolla. Myös noteeraamattomien osakkeiden ja osuuksien sekä sijoitusrahasto-osuuksien arvokehitys oli myönteistä.

Kotitalouksien lainavelat lisääntyivät 1,8 miljardia euroa vuoden kolmannella neljänneksellä. Lainavelkaa oli neljänneksen lopussa 152,0 miljardia euroa.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste nousi 0,6 prosenttiyksikköä edellisestä neljänneksestä 128,1 prosenttiin. Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Nettorahoitusvarojen kehitys ei anna kuitenkaan koko kuvaa kotitalouksien varojen kehittymisestä, sillä rahoitusvaroista puuttuu esimerkiksi kotitalouksien asuin- ja kiinteistöomaisuus, mikä on merkittävä varallisuuserä kotitalouksille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös