Yritysuutiset

Sähkönhinta antoi tukea Fortumin tulokselle

Fortum julkisti odotettua paremman loka-joulukuun tuloksen.

Energiayhtiön vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka-joulukuussa 333 miljoonaan euroon, kun se vuosi aiemmin oli 295 miljoonaa euroa. Tulos oli myös odotuksia parempi, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli 309 miljoonaa euroa.

Liikevaihto nousi viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 1599 miljoonaan euroon 1432 miljoonasta, kun sijoitusammattilaisten odotuksissa oli 1 484 miljoonan euron liikevaihto. Fortumin liikevaihto kasvoi yhtiön oman arvion mukaan 12 prosenttia pääasiassa sähkönhintojen nousun seurauksena.

Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 13 prosenttia saavutettujen sähkönhintojen nousun ja ydinvoimatuotannon kasvun myötä, mutta aiempaa pienemmät vesivoiman tuotantomäärät kumosivat osan positiivisesta vaikutuksesta.

Fortum ei anna numeerista arvioita lähiajan tuloskehityksestä, mutta se arvioi, että Generation-segmentin suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle vuodelle 2019 ovat noin 75prosenttia hintaan 31 euroa/MWh ja vuodelle 2020 noin 45 prosenttia hintaan 29 euroa/MWh.

Energiayhtiö arvioi investointien ilman yritysostoja olevan noin 600–650 miljoonaa euroa tänä vuonna 2019, ja arvio sisältää vuosittaiset kunnossapitoinvestoinnit. Yhtiö odottaa investointien pienenevän vuonna 2020.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kuvailee viime vuotta “tapahtumarikkaaksi”.

“Jatkoimme strategiamme toteutusta Hafslundin ja Ekokemin integroinnilla ja kehittämisellä, investoimme lisää uusiutuvaan energiaan ja ennen kaikkea saatoimme päätökseen ostotarjouksemme Uniperista. Pitkäaikainen tavoitteemme edistää hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä sai tukea EU:n päätökseltä vahvistaa päästökaupan markkinavakausvarantoa”, Lundmark toteaa tilinpäätöstiedotteessa.

Lundmarkin mukaan päästöoikeuksien hintojen kolminkertaistumisella oli selkeästi positiivinen vaikutus sähkönhintoihin.

Fortumin neljännen neljänneksen tulos parani Lundmarkin mukaan edellisvuoteen verrattuna pääasiassa sähkönhintojen nousun myötä. Tulosta kohensi myös ydinvoimalaitosten paremman käytettävyyden myötä kasvanut ydinvoimatuotanto.

Tulosta rasitti puolestaan edelleen keskivertovuotta pienempi, heikommista tulovirtauksista ja vesivaroista johtunut vesivoimatuotanto.

“Vesitilanne vuoden viimeisellä neljänneksellä oli kuitenkin parempi kuin kolmannella neljänneksellä, jolloin tuotantomäärät olivat ennätyksellisen matalat”, Lundmark toteaa.

Sähkönhintojen nousun vaikutus näkyy koko vuoden vertailukelpoisessa liikevoitossa, joka kasvoi 22 prosenttia. Uniper-investoinnin vaikutus Fortumin vuoden 2018 tulokseen oli toimitusjohtajan mukaan marginaalinen, sillä tulos sisältää Fortumin osuuden vain Uniperin kolmannen neljänneksen tuloksesta. Jatkossa kuitenkin Uniperin voitto ja osingot kartuttavat Fortumin osakekohtaista tulosta ja rahavirtaa, Lundmark ennustaa.

Vuoden valopilkku oli toimitusjohtajan mukaan Generation-divisioona, jonka tulos koheni merkittävästi korkeampien sähkönhintojen vauhdittamana.

Nordnet Indeksirahasto Suomi - täysin kuluton indeksirahasto

Nordnet Indeksirahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

  • 0 euroa merkintä- ja lunastuspalkkio
  • 0 euroa hallinnointipalkkio
  • 0 euroa kaupankäyntipalkkiot
  • 0 euroa ”jäi pieni präntti lukematta” -kulu

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös