Oma talous

Näitä taitoja työntekijä tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa

Jos tekoäly osaa diagnosoida potilaan tilan tarkemmin kuin lääkäri, mihin lääkäreitä enää tarvitaan?

Teollinen vallankumous vaati työntekijöiltään ennen kaikkea lihaksia. Lihakset vaihtuivat informaatiokaudella älyyn ja tietoon, josta seurasi tietotyöläisten nousukausi. Teknologian vaikutuksien kasvaessa pehmeät taidot ja tunneäly, kuten empatia ja myötätunto nousevat yhä arvokkaammaksi luonteenpiirteiksi.

Emotionaalinen älykkyys tarkoittaa ihmisen kykyä olla tietoinen tunteistaan, hallita ja ilmasta niitä sekä käsitellä ihmissuhteita harkiten ja empaattisesti. Esimerkiksi lääkärin ammatissa myötätunto potilasta kohden on jotain, mitä tekoäly ei voi tarjota. Vaikka lääkäreiden tekniset taidot pysyvät tärkeinä, emotionaalinen älykkyys tulee saamaan uuden merkityksen.

World Economic Forumin teettämän The Future of Jobs -raportin mukaan työntekijä tulee tarvitsemaan erityisesti näitä 10 taitoa tulevaisuuden työpaikalla, raportoi Forbes.

1. Luovuus

2. Emotionaalinen älykkyys

3. Analyyttinen ja kriittinen ajattelukyky

4. Jatkuva oppiminen ja kasvun asenne

5. Päätöksentekokyky

6. Kommunikaatiotaidot

7. Johtamiskyky

8. Avoimuus

9. Tekniset taidot

10. Muuntautumiskyky

Tulevaisuudessa työntekijöiden taitojen keskiössä on luovuus, uudet ajattelutavat ja muuntautumiskyky, joiden avulla teknologian kaikki tuomat edut pystytään hyödyntämään. Robotit eivät osaa vielä kilpailla ihmisten kanssa luovuudessa.

Sanomattakin selvää, että teknisiä taitoja tullaan arvostamaan tulevaisuudessa yhä enemmän, kun innovaatioiden kuten tekoälyn, virtuaalitodellisuuden, lohkoketjun ja massadatan käyttö yleistyy. Omien taitojen kehittäminen, jatkuva oppiminen ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle heittäytyminen on entistä tärkeämpää, jotta työntekijä pystyy antamaan panoksensa alati muuttuvassa työympäristössä.

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta ilmenee, että työntekijältä vaaditaan tulevaisuudessa ennen kaikkea halua ja valmiutta oppia sekä kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin. Jopa 89 prosenttia suomalaisista uskoo, että teknologian käytön merkitys lisääntyy Suomen työelämässä.

– Tulevaisuuden työelämässä eilisen osaaminen ei riitä. Kehittyä pitää koko ajan, pitää miettiä uusia tapoja tehdä asioita ja löytää luovia ratkaisuja, kertoo Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Vakuutusväen Liitolle.

Tulevaisuuden työpaikan tavoitteena on ihmisen ja tekoälyn jatkuva yhteistyö, johon tarvitaan ihmisten luovuutta, ongelmanratkaisukykyä sekä sosiaalisia taitoja yhdistettynä robotiikkaan ja tekoälyyn. Kuitenkin ehkä olennaisin taito, mitä työpaikoilla tullaan arvostamaan on työntekijän kyky nähdä muutokset mahdollisuuksina kasvaa ja innovoida – eikä raskaana taakkana.

Lue myös: Pitkät työtunnit voivat lyhentää elinajanodotetta – millainen työaika on tulevaisuudessa?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös