Oma talous

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyt laskeneet roimasti

Tilastokeskuksen mukaan yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni tammi–syyskuussa 2019 edellisvuodesta 26,4 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa 2019 käräjäoikeuksiin jätettiin 2 395 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 860 kappaletta, mikä on 26,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Vireille pantujen velkajärjestelyhakemusten määrä oli poikkeuksellisen pieni erityisesti vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Tätä selittää osaltaan talous- ja velkaneuvonnan siirtyminen 1.1.2019 voimaan tulleen lain myötä kunnilta valtion oikeusaputoimistoihin, joka hidasti hakemusten käsittelyä vuoden 2019 alusta.

Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä jätettiin 44,8 prosenttia vähemmän velkajärjestelyhakemuksia kuin vuotta aiemmin. Vastaavasti vuoden 2019 toisella neljänneksellä jätettiin 19,9 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 15,5 prosenttia vähemmän hakemuksia kuin vuotta aiemmin.

Aviopuolisot, yhteisvastuulliset kanssavelalliset sekä velallinen ja takaaja voivat hakea velkajärjestelyä yhdessä. Tammi–syyskuussa tehdyistä velkajärjestelyhakemuksista 127 hakemusta (5,3 prosenttia) oli aviopuolisoiden yhteishakemuksia. Kanssavelallisten kanssa tehtyjä yhteishakemuksia oli 13 kappaletta (0,5 prosenttia).

Loput 2 255 hakemusta (94,2 prosenttia) olivat yksittäisten hakijoiden tekemiä. Hakemuksista miesten jättämiä oli 1 231 kappaletta (51,4 prosenttia) ja naisten jättämiä 1 161 kappaletta (48,5 prosenttia).

Yksityishenkilön velkajärjestelyllä pyritään ratkaisemaan sellaiset velkaongelmat, joihin ei muuta keinoa löydy, koska maksukyky ei riitä kaikkien velkojen maksamiseen. Se on tarkoitettu vakituisesti Suomessa asuvalle yksityishenkilölle tai pienyrittäjälle.

Velkajärjestelyn voi saada, jos henkilö ei kykene maksamaan velkojaan eikä taloudelliseen tilanteeseen ole odotettavissa korjausta. Jos velkajärjestelylle on olemassa este, sen myöntämiseksi edellytetään painavia perusteita.

Velkajärjestelyssä velkoja maksetaan velallisen oman maksykyvyn mukaan tavallisesti kolmesta viiteen vuotta ja loput, maksamatta jääneet velat saa velallinen anteeksi. Velkajärjestelyä haetaan käräjäoikeudesta ja hakemuksen tekemisessä auttaa aina talous- ja velkaneuvoja oikeusaputoimistossa.

Takuusäätiö kertoo nettisivuillaan, että ennen velkajärjestelyn hakemista täytyy kuitenkin aina selvittää tai arvioida, voiko velkongelmaan löytyä ratkaisu jostakin muusta keinosta heti tai esimerkiksi parin, kolmen vuoden kuluessa. Näitä keinoja ovat esimerkiksi maksusopimukset velkojien kanssa, Takuusäätiön takaus pankkilainaan tai kunnan sosiaalinen luottovelkojen maksaminen pois ulosoton kautta.

Velkavaikeuksissa kannattaa hakeutua suoraan joko oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan tai ottaa yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan.

Yksityikohtaisempaa tietoa valkajärjestelystä löytyy Talous- ja velkaneuvonnan sivuilta.

Lähteet: Tilastokeskus, Takuusäätiö.

Kommentoi
Ylös
>