Oma talous

Nämä virheet käyvät autonomistajan lompakon päälle – laskevat auton arvoa jopa tuhansia euroja

Käytettyjen autojen myyntiketju Kamux kertoo, miten autoilija voi välttää kalliiksi käyvät virheet.

Auto on ani harvoin tuottava sijoitus. Useimpien autojen arvo laskee vääjäämättä, mutta kuljettaja voi omilla toimillaan tehdä paljonkin hukkaeurojen välttämiseksi.

Kamuxin asiantuntijat näkevät työssään autoja, joiden arvo on laskenut harmittavien virheiden vuoksi.

Ostojohtaja Tero Törmäsen mukaan kannattaa miettiä tarkkaan, miten autonsa sisätiloja kohtelee. Tupakointi tai lemmikkien aiheuttamat vahingot voivat tulla kalliiksi autoa myytäessä.

”Konkreettista arvonmenetystä on hankala arvioida, sillä kaikki asiakastilanteet ovat yksilöllisiä. Sanoisin kuitenkin, että arvosta voi lähteä jopa tuhansia euroja riippuen kuinka paha ”tapaus” on”, Törmänen toteaa.

Törmäsen mukaan esimerkiksi jatkuva tupakointi auton sisällä on peltien ruttaamisen ja huoltamattomuuden jälkeen ehkäpä pahimpia asioita, joita autoilija voi autolleen tehdä.

”Ennen oman auton tuomista liikkeeseen kannattaa miettiä, ostaisitko itse oman autosi, jos näkisit sen tuollaisena liikkeessä.”

Puutteellinen huoltokirja tulee kalliiksi

Auton ikä ja kilometrit vaikuttavat tietenkin auton hintaan. Päivitetty huoltokirja on tärkeä auton arvonsäilymisen kannalta.

”Väärä tankkaus tulee kalliiksi aina, varsinkin jos virheen huomaa vasta, kun auto alkaa nykiä ajaessa. Polttoainejärjestelmän laitteiden ja osien uusiminen sekä tankin huuhtominen tuottavat ison laskun.”

Auton kunnosta huolehtiminen näkyy autosta tarjottavassa hinnassa, kun on luopumassa autosta tai vaihtamassa toiseen – ja siksi omasta menopelistä kannattaa pitää hyvää huolta.

”Jos vikoja on paljon, hinnasta voi helposti lähteä monta tonnia. Esimerkiksi vika vaihteistossa on yleensä kallis korjata”, Törmänen muistuttaa.

Merkillä ja värillä on väliä

Auton arvon säilymisestä puhuttaessa myös auton merkki vaikuttaa. Suositut automerkit, kuten esimerkiksi Skoda Octavia tai Toyota Auris, pitävät arvoaan paremmin, sillä niille löytyy aina ostajia ja näin ollen autoliikkeet ottavat niitä mieluusti vastaan.

”Pienemmän luokan bensa-auto säilyttää arvonsa parhaiten heti ostotilanteen jälkeen”, Törmänen kertoo.

Tietyt harvinaisemmat autot, kuten jotkut Porschen mallit ja urheiluautot, saattavat pitkällä aikavälillä jopa lisätä arvoaan. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa.

Autoa valitessa myös värillä on väliä, sillä punainen ja keltainen haalistuvat muita värejä nopeammin. Kamuxin asiantuntijat lohduttavat kuitenkin näitä värejä suosivia sillä, että hyväkuntoinen maalipinta löytää ostajansa, vaikka väri olisi vähän harvinaisempikin.

Törmänen kertoo huomanneensa autokaupoilla myös jonkinlaista muutosta ihmisten ostokäyttäytymisessä.

”Konkreettisin esimerkki on ihmisten siirtyminen isompikoneisista autoista pienempikulutuksisiin moottoreihin. Niissä käyttökulut ovat halvemmat”, Törmänen kertoo.

Viisi pahaa virhettä: näin pilaat varmasti autosi arvon

  1. Et huolla autoasi säännöllisesti.
  2. Tankkaat väärää polttoainetta.
  3. Ajat holtittomasti ja kolhit autoasi.
  4. Et ikinä pese ja puhdista autoasi. Tupakoit auton sisällä.
  5. Jos huomaat autossasi häiriövalon, et käy tarkistuttamassa, mistä se johtuu, vaan annat tilanteen pahentua.
Kommentoi
Ylös
>