Sijoitusuutiset

Sijoittajat veivasivat osakkeita vuodenvaihteessa – syynä osakesäästötili

Nordnetin tilastot yksityissijoittajien osakekaupoista joulu-tammikuussa osoittavat, että kuun myydyimpiä osakkeita ostettiin osakesäästötilille vuodenvaihteessa.

Suomalaiset yksityissijoittajat kävivät joulukuussa kauppaa osakesäästötiliä odottavissa tunnelmissa. Vuoden loppua kohti Nordnetin suomalaisasiakkaat rahastivat osakeomistuksiaan. Tammikuun alku osoitti, että joulukuun myydyimpiä osakkeita ostettiin osakesäästötilille heti vuodenvaihteen jälkeen.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto nousi joulukuussa edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 9,6 prosenttia. Koko Helsingin pörssin vaihto hiipui vuodentakaisesta joulukuusta 6,4 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät laskivat edelliskuusta euroissa mitattuna 14,0 prosenttia. Koko pörssin osalta laskua kertyi marraskuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 11,0 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 4,6 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 0,7 prosenttia viime vuoden joulukuuta vähemmän. Pörssin kappalemääräinen kaupankäyntiaktiviteetti hiipui viime kuusta 12,5 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta pudotusta kertyi marraskuusta 8,8 prosenttia Nordnetin säilyttäessä edelleen online-välittäjien suurimman osuuden, 7,43 %, kauppojen lukumäärästä.

Osinkopapereita myytiin joulukuussa ja ostettiin takaisin tammikuun alussa

Osakesäästötilin käyttöönoton lähestyminen vaikutti ilmiselvästi ja odotetusti joulukuun osakekauppaan.

”Kuukauden kolme nettomyydyintä osaketta olivat Nordea, Nokia ja Sampo. Koko kolmikko mahtui Nordnet Suomessa tammikuun kahden ensimmäisen pörssipäivän ajanjaksolla neljän netto-ostetuimman osakkeen joukkoon”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Nokia pois lukien tilastot viestittävät Tuppuraisen mielestä selvästi, että sijoittajat siirtävät osinkopapereitaan verotehokkaalle osakesäästötilille kasvamaan korkoa korolle.

Tammikuun ensimmäisinä osakesäästötilipäivinä osinkopapereina pidetyistä osakkeista myös Nokian Renkaat ja Fortum rynnistivät ostetuimpien listalle, jatkaa Tuppurainen.

Viime vuosien kestomenestyjä Neste kertoi joulun alla verohelpotuspäätöksestä. Suomalaiset yksityissijoittajat rohkaistuivat tiedosta, sillä Nesteen osake oli Nordnetin kautta kauppaa käyneiden sijoittajien salkuissa joulukuun netto-ostetuin ja tammikuun alun toiseksi netto-ostetuin.

”Tyypillisesti yksityissijoittajat keventävät hyvin nousseita osakkeita, mutta pitkäkestoisesta ja tuntuvasta kurssinoususta huolimatta Nesteen osaketta lisätään edelleen. Yksityissijoittajien silmissä Neste näyttää olevan tämän hetken selkein momentum-osake”, arvioi Tuppurainen.

Kiinnostus osakesäästötiliin kasvaa osinkokauden lähestyessä

Osakesäästötilien avaamistahti kiihtyi vuodenvaihteessa. Tuppurainen uskoo kiinnostuksen vahvistuvan edelleen, kun tilinpäätöskausi käynnistyy ja pörssiyhtiöt kertovat osinkoehdotuksensa.

Uskon vahvasti siihen, että osinkokauden lähestyminen on omiaan tukemaan osakesäästötilien määrän kehitystä, kun sijoittajat hyödyntävät uuden tilimallin tarjoamaa mahdollisuutta sijoittaa osingot täysimääräisesti uudelleen”, ennakoi Tuppurainen.”

Osakesäästötili -  osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa ja löydä osakesäästötilin edut. Saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä sijoitusideoita analyyseistä ja mallisalkuista.

Valitse Nordnet, Suomen suosituin arvopaperivälittäjä

Kommentoi
Ylös
>