Yritysuutiset

Neste löi jopa analyytikoiden kovat tulosennusteet reippaasti

Neste teki kaikkien aikojen parhaan tuloksensa viime vuonna.

Nesteen neljännen neljänneksen liikevaihto nousi lähes 4,1 miljardiin euroon edellisvuoden vuoden 3,7 miljardista eurosta. Suuremmilla myyntimäärillä oli noin 300 miljoonan euron positiivinen vaikutus ja Yhdysvaltain dollarin vaihtokurssin vahvistumisella noin 100 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevaihtoon edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Konsernin vertailukelpoinen liikevoitto nousi vielä tätäkin enemmän. Se nousi edellisvuoden 349 miljoonasta eurosta peräti 781 miljoonaan.

Nesteeltä osattiin odottaa tulosparannusta viime vuoteen. Silti tuloskehitys yllätti, sillä analyytikoiden konsensusennuste Nesteen loka-joulukuun vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 735 miljoonaa euroa.

Uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen liikevoitto 671 miljoonaa euroa (281 milj.) oli merkittävästi suurempi kuin vuoden 2018 neljännellä neljänneksellä. Yhtiön mukaan tämä johtui pääasiassa Yhdysvaltain takautuvasta BTC-verohelpotuspäätöksestä vuosille 2018 ja 2019 sekä myyntimäärien kasvusta.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kertoo, että uusiutuvien tuotteiden koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli erinomainen: liikevaihto nousi 1,6 miljardiin euroon vuoden 2018 1,0 miljardista eurosta.

Uusiutuvan dieselin markkinat pysyivät Vanackerin mukaan suotuisina, mutta raaka-aineiden markkinatilanne kiristyi vuoden aikana.

Uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa on toimitusjohtajan mukaan avautunut uusia markkinoita. Tieliikenteessä Neste MY uusiutuvaa dieseliä myydään nyt nykyisten Suomen, Ruotsin ja Kalifornian markkinoiden lisäksi kaikissa Baltian maissa, Alankomaissa sekä Oregonissa, Yhdysvalloissa.

Uusiutuvien lentopolttoaineiden liiketoiminnassa on Neste siirtynyt selvitysvaiheesta kaupalliseen toimintaan ja nostettu uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteetti 100 000 tonniin. Käynnissä olevan tuotannon laajentamisen ansiosta Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen maailmanlaajuinen tuotantokapasiteetti on vuonna 2022 yli miljoona tonnia.

Neste odottaa tänä vuonna öljytuotteiden maailmanlaajuisen kysynnän kasvavan jalostuskapasiteetin lisäyksiä vähemmän vuonna 2020. Uusiutuvan dieselin kysynnän Neste odottaa pysyvän vahvana ensimmäisellä neljänneksellä biopolttoainevelvoitteiden kasvun jatkuessa vuonna 2020.

Yhtiön tuloskehitys näkyy myös osingossa. Yhtiö aikoo jakaa vuodelta 2019 osinkoa 0,92 euroa, kun se edellisvuodelta oli 0,76 euroa. Nesteen hallitus esittää, että osinko maksetaan kahdessa erässä. Lisäksi hallitus esittää ylimääräistä osinkoa 0,10 euroa osakkeelta.

Nesteen tuloskehitys ja osingon nousu olivat mannaa sijoittajille, ja Nesteen osake kipusi pörssissä yli kolme prosenttia noin kello 11.30.

Nesteen loka-joulukuu 2019 lyhyesti:

  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 781 miljoonaa euroa (349 milj.)
  • Liikevoitto oli 1 046 miljoonaa euroa (183 milj.)
  • Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli 671 miljoonaa euroa (281 milj.)
  • Yhdysvaltain takautuvalla BTC-verohelpotuspäätöksellä oli 372 miljoonan euron (0 milj.) positiivinen
  • vaikutus vertailukelpoiseen liikevoittoon
  • Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntikate oli 684 dollaria tonnilta (715) ilman BTC-verohelpotusta
  • Öljytuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli 117 miljoonaa euroa (60 milj.)
  • Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali oli 11,4 dollaria barrelilta (10,5)
  • Marketing & Services -segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli 11 miljoonaa euroa (19 milj.)
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös