Yritysuutiset

Nokia petrasi selvästi viime vuoteen verrattuna – analyytikko: ”Tyydyttävä suoritus”

Nokia kestää toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan hyvin koronakriisin.

Nokian vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen kertaeristä oikaistu ei-IFRS-liikevaihto oli 4,9 miljardia euroa, kun se oli 5,1 miljardia euroa vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Raportoitu liikevaihto oli 4,9 miljardia. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ei-IFRS-liikevaihto laski neljä prosenttia ja raportoitu liikevaihto laski kolme prosenttia.

Nokian arvion mukaan koronakriisillä oli noin 200 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen liikevaihtoon pääasiassa toimitusketjun haasteiden vuoksi; tämän liikevaihdon odotetaan siirtyvän tuleville kausille sen sijaan, että se olisi menetetty.

Nokian kertaeristä oikaistu eli ei-ifrs-liikevoitto nousi alkuvuonna plussalle 116 miljoonaan euroon viime vuoden -59 miljoonasta eurosta. Oikaistu liikevoitto ylitti analyytikoiden odotukset, sillä konsensusodotus oli 100 miljoonan euron liikevoitto.

Kuitenkin kertaerät sisältävä liikevoitto oli yhä tappiolla 76 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa, kun se vuosi sitten oli 464 miljoonaa euroa miinuksella.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo, että vakaa ensimmäisen neljänneksen tulos osoitti laajaa kannattavuuden parannusta edellisvuoteen verrattuna, kun muutostoimenpiteet ja tuotekustannusten vähennystoimet alkoivat vaikuttaa.

Surin mukaan Nokia Software -segmentin neljännes oli erinomainen katteiden parantuessa merkittävästi ja kehityksen ollessa vahvaa asiakkaissa Pohjois-Amerikassa. Nokia Enterprise -liiketoiminnan liikevaihto kasvoi kaksinumeroisin luvuin.

Surin mukaan koronapandemian vaikutus kohdistuu pääosin toiseen neljännekseen. Nokia uskoo toimialan kestävän kriisiä melko hyvin, vaikka se ei olekaan sille immuuni. Koronatilanteen kehittyessä lisääntyvät haasteet toimituksissa ja jakelussa ovat kuitenkin mahdollisia useissa maissa ja jotkut asiakkaat saattavat arvioida uudelleen hankintasuunnitelmiaan.

Nokia tarkensi näkymiään vuoden 2020 tuloskehityksestä. Aiemmin julkaistujen vuoden 2020 näkymien vaihteluvälien puitteissa tarkennamme ei-IFRS osakekohtaisen tuloksen keskipisteen 0,23 euroon ja liikevoittoprosentin keskipisteen 9,0 prosenttiin. Koronapandemian vaikutuksesta suurimman osan arvioidaan kohdistuvan toiseen neljännekseen; toisesta vuosipuoliskosta odotetaan edelleen kausiluonteisesti vahvaa.

Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen pitää Nokian ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta tyydyttävänä.

”Nokia julkisti aamulla karkeasti markkinan odotusten mukaisen Q1-raportin. Ensimmäisen neljänneksen tulos oli karkeasti odotusten mukainen ja näkymiä viilattiin pieni pykälä alaspäin. Koronaviruksella ei ollut vielä olennaista vaikutusta alkuvuonna, mutta toisesta neljänneksestä odotetaan heikkoa markkinahäiriöiden takia. Näkymiin on tullut odotetusti uusia epävarmuustekijöitä pandemiasta johtuen, mutta yhtiön sisäisten ongelmien ratkominen näyttää etenevän aikataulussaan”, Rautanen toteaa artikkelissaan.

Nokian osake oli Helsingin pörssissä nousussa yli kolmen prosenttia noin kello 11.30.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös