Yritysuutiset

Bittium kovassa kasvussa, mutta kasvupanostukset rasittavat tuloskuntoa

Tietoturvallisen viestintäteknologian ratkaisuja tarjoavan Bittiumin alkuvuosi on sujunut väkevästi.

Yhtiön liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa peräti 83,8 prosenttia edellisvuodesta 17,3 miljoonaan euroon viime vuoden 9,4 miljoonasta eurosta.

Bittiumin liikevoitto oli 0,2 miljoonaa euroa plussalla, kun se viime vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 3,5 miljoonaa euroa pakkasella. Bittiumia seuraava Inderes oli odottanut 0,1 miljoonan euron liikevoittoa.

Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen kertoo, että liikevaihdon kasvuun vaikutti tuotemyynnin kasvu. Tuotemyynti koostui taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitettujen järjestelmien ja tuotteiden, tietoturvallisten Bittium Tough Mobile -älypuhelimien sekä sydämen sähköistä toimintaa mittaavien Bittium Faros -tuotteiden myynnistä.

Tuotekehityspalvelujen myynti aleni vastaavasti 25 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Tuotekehityspalvelujen myynnin alenemiseen vaikuttivat Huttusen mukaan yhtiön omat merkittävät tuotekehitysprojektit, jotka kiinnittivät osaajia Bittiumin omien tuotteiden tuotekehitykseen.

Koronaviruspandemia vaikuttaa globaaliin talouteen heikentäen kuitenkin näkyvyyttä markkinatilanteeseen.

”Bittiumin liiketoiminnan myyntisyklit ovat luonteeltaan pitkiä eivätkä pandemian vaikutukset ole toistaiseksi vaikuttaneet huomattavasti yhtiön liiketoimintaan. Näkymät kuluvan vuoden loppua kohden pitävät kuitenkin sisällään merkittäviä epävarmuuksia. Pandemiasta seuranneista poikkeusoloista johtuen tilauskannan rakentaminen on haastavaa, mikä voi pitkällä ajanjaksolla vaikuttaa uusien asiakkaiden saamiseen ja uusien kauppojen syntyyn”, Huttunen kertoo.

Huolimatta pandemian aiheuttamista yleisistä liiketoiminnan kehittymisen viivästymisistä ja riskien ja epävarmuuksien merkittävästä kasvusta, pandemian vaikutukset Bittiumin liiketoimintaan eivät ole vielä olleet merkittäviä. Tilanteen pitkittyminen voi vaikuttaa negatiivisesti Bittiumin taloudelliseen kehitykseen, jonka arviointi on tällä hetkellä vaikeaa.

Vaikka koronakriisi tuo epävarmuutta, tämän hetken tiedon perusteella yhtiö ei näe aihetta muuttaa aiemmin vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteen yhteydessä julkaistua taloudellista ohjausta.

Bittium arvioi vuoden 2020 liikevaihdon kasvavan edellisvuoden 75 miljoonasta eurosta ja liiketuloksen olevan samalla tasolla kuin edellisvuonna. Viime vuonna liikevoitto oli 6,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 liikevoiton tasoa rasittavat panostukset kansainväliseen kasvuun sekä poistot tuotekehitysaktivoinneista.

Analyysitalo Inderesin yksi huolenaihe on ollut, miten Meksikon jo aiemmin takkuilleet Mexsat-tuotetoimitukset etenevät nykytilanteessa. Bittium kertoi, että Meksikon valtion kanssa on käyty aktiivisia neuvotteluja Mexsat-puhelimien tuotetoimituksista järjestelmän laajemman käyttöönoton mahdollistamiseksi, mutta vallitsevat poikkeusolot ovat hidastaneet projektien etenemistä. Lisäksi Meksikon valtion budjettiin liittyy epävarmuutta.

”Mexsat-tuotetoimituksiin liittyvä epävarmuus ei kommenttien pohjalta pienentynyt, mutta emme tiedä, miten paljon toimituksia on esimerkiksi ohjeistuksessa mukana”, toteaa Inderesin analyytikko Juha Kinnunen.

Bittium on kasvanut rajusti kahtena viime vuotena ja Inderes odottaa kasvun jatkuvan tänä ja ensi vuonna.

VuosiLiikevaihtoLiikevoitto
201556,82,3
201664,22,5
201751,6-6,2
201862,82,8
201975,26,3
2020e88,26,2
2021e112,111,7

Inderesin suositus Bittiumin osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta on 5,9 euroa.

Bittiumin avainluvut, tammi-maaliskuu 2020

  • Liikevaihto kasvoi 83,8 prosenttia edellisvuodesta 17,3 miljoonaan euroon (9,4 miljoonaa euroa).
  • Tuotepohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta kasvoi 67,4 prosenttiin ja oli 11,7 miljoonaa euroa (1,9 miljoonaa euroa) ja palvelupohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli 32,6 prosenttia eli 5,6 miljoonaa euroa (7,5 miljoonaa euroa).
  • Käyttökate oli 2,7 miljoonaa euroa (-2,1 miljoonaa euroa).
  • Liikevoitto oli 0,2 miljoonaa euroa (-3,5 miljoonaa euroa).
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös