Osakeanalyysit

Miksi Nokia kiinnostaa vihamielisiä yritysvaltaajia?

Nokia kiinnostaa ulkopuolisia sijoittajia nyt useistakin syistä.

Uskomuksen mukaan joutsen laulaa kuolemansa kynnyksellä kauniimmin kuin koskaan.

Nokian joutsenlaulu ei välttämättä ole kaunista, mutta kuolemaa se kyllä enteilee.

Viime vuoden kolmannen vuosineljännen tulosraportissa sijoittajat saivat niskaansa kylmän suihkun, kun Nokia petti 5G-odotukset pahanpäiväisesti. Yhtiö myönsi 5G-kehityksen ongelmat, alensi lähiajan näkymiään ja jäädytti osinkojen maksun.

Tulospettymys sai Nokian osakekurssin laskemaan alle yhtiön osien summa -arvon.

Tällaisessa tilanteessa markkinoilla lisääntyvät usein epäilyt yritysjärjestelyistä ja -kaupoista. Nokia on nyt helppo saalis teolliselle sijoittajalle tai pääomasijoittajalle.

Ostospekulaatiot saivat tuulta purjeisiin helmikuussa uutistoimisto Bloombergin uutisesta, jonka mukaan Nokia olisi palkannut neuvonantajan selvittämään liiketoimintansa strategisia vaihtoehtoja. Eli käytännössä kyseessä oli huhun mukaan mahdollinen yritysjärjestely. Ilmeisesti tämä huhu oli kuitenkin perätön.

Tällä viikolla markkinoita villitsi sitten uusi huhu, kun uutistoimisto TMT Finance kertoi, että monet suuret pääomasijoittajat, kuten KKR, Apollo ja Blackstone olisivat kiinnostuneet sijoittamaan Nokiaan. Nokia olisi uutistoimiston mukaan neuvottelemassa investointipankin kanssa rahoituspaketista, jonka turvin se yrittäisi torjua vihamielistä ostotarjousta.

Mahdollista valtausyritystä tai Nokian myyntiä on odotettu sen jälkeen, kun yhtiön vaikeudet alkoivat ja yhtiö alkoi menettää markkina-arvoaan.

Nurkanvaltaus eli vihamielinen yritysvaltaus tarkoittaa sitä, että yrityksen ulkopuolinen sijoittaja pyrkii yhtiön osakkeita ostamalla kaappaamaan yrityksen päätäntävallan kokonaan tai hankkimaan merkittävää vaikutusvaltaa siitä. Nurkanvaltauksessa päätäntävaltaa hakevan sijoittajan ja yrityksen johdon intressit eivät kohtaa. Johto on haluton myymään tai sulauttamaan toimintoja ulkopuolisen sijoittajan kanssa.

Vihamielinen valtaus voidaan suorittaa esimerkiksi tekemällä ostotarjous yhtiön osakkeista markkinahintaa korkeammalla hinnalla. Pörssiyhtiöiden tapauksessa voi nurkanvaltaaja ostaa pörssistä vähitellen yhä enemmän osakkeita ja saada näin määräysvaltaa yhtiössä.

Miksi Nokia on nyt vaarana joutua pääomasijoittajien käsiin ja sitä myötä pilkottavaksi osiin?

Nokialla on kolme liiketoimintayksikköä: verkkoliiketoiminta, ohjelmistoliiketoiminta ja teknologiayksikkö. Teollisia sijoittajia ei Nokia kokonaisuutena luultavasti kiinnosta, vaan niitä kiinnostaa jokin Nokian osa.

Pääomasijoittajat ovat toista maata. Ne voivat olla kiinnostuneita koko yhtiöstä, jos sen saa ostettua houkuttelevaan hintaan. Jos pääomasijoittajat saisivat Nokiasta päätäntävallan, olisi edessä luultavimmin yhtiön pilkkominen. Pääomasijoittaja muokkaisi yhtiörakenteen sellaiseen malliin, että se on helposti myytävissä osissa teknologiayhtiöille.

Ostospekulaatiot Nokian ympärillä ovat kiihtyneet, koska yhtiöstä on tullut nyt useistakin syistä mielenkiintoinen ostokohde – yhtiön vaikeuksista huolimatta.

Ylen toimittaja taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä listaa Ylen artikkelissaan seitsemän syytä, miksi Nokia olisi nyt kiinnostava valtauskohde.

Ensinnäkin Nokia myöhästyi viidennen sukupolven kännykkäverkkojen lanseerauksesta ja jäi jälkeen kilpailijoistaan ruotsalaisesta Ericssonista ja kiinalaisesta Huaweista. Mäntylän mukana osakkeenomistajat ovat menettäneet luottamuksensa yhtiöön ja siksi yritysvaltauksesta voisi tulla helppo.

Toinen syy Mäntylän mukana on se, että Nokian markkina-arvo on ollut jo pitkään tasolla, joka kiinnostaa yritysvaltaajia.

Yksi syy nurkanvaltaajien kiinnostukseen Nokiaa kohtaan voi johtua siitä, että 5G-kännykkäverkot mullistavat yritysten ja kotitalouksien toimintaa radikaalisti. 5G-verkkobisnes on todellakin arvokas tulevaisuuden ala. 5G-verkkoja rakentaa vain kolme yhtiötä, Mäntylä muistuttaa.

Mäntylän mukaan Ericsson ja Huawei eivät ole kaupan. Näillä yhtiöillä on isoja ankkuriomistajia toisin kuin Nokialla.

5G-teknologia herättää myös poliittisia intohimoja. Yhdysvalloilla ei ole nyt yhtään yhtiötä mukana 5G-verkoissa, ja mikäli jokin iso jenkkiyhtiö ilmoittaisi ostavansa Nokian, USA:n viranomaiset sitä tuskin vastustaisivat, Mäntylä arvelee.

Yksi syy Nokian mahdolliseen valtausyritykseen on Mäntylän mukaan myös se, että Nokia on keskellä johtajavaihdosta. Rajeev Suri antaa johtajan kapulan Fortumin Pekka Lundmarkille syksyllä. Myös hallituksessa tulee muutoksia. Mäntylän mukaan yritysvaltaaja saattaa laskea sen varaan, että ”komentoketjut ovat solmussa” ainakin muutaman kuukauden.

Viimeinen ja kenties tärkein syy valtaajien kiinnostukselle Nokiaa kohtaan on se, että yhtiön todellinen arvo osien summana on nykyistä markkina-arvoa korkeampi.

Mäntylän mukaan Nokiaa seuraavat analyytikot laskevat, että yhtiö olisi arvokkaampi osiksi pilkottuna. Mäntylä kertoo nähneensä laskelman, jossa Nokian arvo voisi osiksi laitettuna olla jopa 4,5 – 6 euroa osakkeelta, kun yhtiön osakekurssi päätyi perjantaina 3,2 euroon. Preemio on siis kohtuullisen suuri.

OP:n Nokia-analyytikko Kimmo Stenvall kommentoi uutistoimisto Reutersille viimeisimmistä ostohuhuista, ettei savua ilman tulta. Analyytikon mukaan ”pöytä on tavallaan katettu pääomasijoittajille, kun osakkeen arvostus on tavattoman alhainen”.

Stenvallin mukaan pääomasijoittaja näkee, että Nokian ongelmat ovat ratkaistavissa. Analyytikon mukaan pääomasijoittajien näkökulmasta yhtiön keskeisin ongelma on nykyinen kustannusrakenne. Sen pääomasijoittaja voisi korjata, mikä tarkoittaisi sitä, että Nokiassa voisi olla merkittävä arvonnousun mahdollisuus. Myös pilkkomisella olisi mahdollista nostaa kokonaisuuden arvoa, Stenvall arvioi.

Valtion omistama sijoitusyhtiö Solidium ei omista riittävän suurta palaa Nokiasta, jotta se voisi yhtiön nykyisenlaisena pelastaa. Niinpä tosiasioiden valossa ei olisi mikään yllätys, jos Nokian joutsenlaulu loppuisi viimeistään vuoden sisällä.

Nokian tarun loppu on lähellä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Keijo

    19.4.2020 at 08:39

    Ei suoraan liity tähän juttuun, mutta miten käy Nokian ostowarranttien jos Nokia myydään ennen kuin juoksuaika on loppu? Ja miten warrantin hinta muodostuu tällaisessa tilanteessa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös