Oma talous

Suomalaiset hakivat Kelan koronatukea väärin perustein – yli puolet hakemuksista hylätty

Tartuntatautipäiväraha on ollut ennen koronakriisiä varsin tuntematon Kelan etuus.

Tartuntatautipäiväraha on epidemiakaudella karanteeniin määrättyjen työkyvyttömien henkilöiden ansionmenetyksiä korvaava etuus. Tartuntatautipäiväraha korvaa työlliselle ansionmenetystä, jos hänet on tartuntataudin tai mahdollisen altistumisen takia määrätty olemaan poissa ansiotyöstään, eristettäväksi tai karanteeniin, tai jos hänen alle 16-vuotias lapsensa tarvitsee oman kotikaranteenimääräyksensä aikana hoitoa eikä huoltaja pysty tämän takia tekemään ansiotyötään.

Koronaviruksen aiheuttamien mittavien karanteenien myötä tartuntatautipäiväraha on nyt noussut suomalaisten tietoisuuteen, Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren kertoo blogissaan. Kelaan on Blomgrenin mukaan tänä vuonna maaliskuun loppuun mennessä tullut jo noin 1 400 tartuntatautipäivärahahakemusta.

Hakemuksista kuitenkin yli puolet on Kelassa hylätty. Iso osa hakemuksen jättäneistä kansalaisista on hakenyt tukea väärin perustein, Blomgren kertoo.

“Tartuntatautipäivärahan saamisen keskeinen ehto on kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräys työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista. Esimerkiksi maan hallituksen suosittelema vapaaehtoinen eristäytyminen karanteeninomaisiin olosuhteisiin ei riitä tämän etuuden saamiseen. Päivärahaa ei makseta myöskään silloin, kun karanteeni ei aiheuta ansionmenetyksiä”, tutkimuspäällikkö selventää tuen ehtoja.

Koronavirusinfektion diagnoosin saaneita määrätään nyt karanteeniin, jolloin heille voi muodostua oikeus tartuntatautipäivärahaan, Blomgren toteaa.

“Koronavirusinfektion takia tilapäisesti työkyvyttömiksi tulleet työikäiset ohjataankin tartuntatautipäivärahan ehtojen täyttyessä nimenomaan tartuntatautipäivärahalle eikä sairauspäivärahalle. Siten nämä työkyvyttömyysjaksot, jotka tulisivat ilman karanteeniin määräämistä esille sairauspäivärahajaksojen kautta, sisältyvätkin nyt tartuntatautipäivärahajaksoihin.”

Kelan sairauspäivärahan ratkaisutiedoista löytyy huhtikuun alkuun mennessä vain aivan yksittäisiä koronavirusinfektion perusteella myönnettyjä sairauspäivärahakausia. Sen sijaan samalla diagnoosilla myönnettyjä tartuntatautipäivärahakausia on monikymmenkertaisesti, tutkimuspäällikkö kertoo.

Jos koronavirusinfektiosta seuraa jälkitauteja, saattaa tartuntatautipäivärahalla korvatun karanteeniajan jälkeen olla tarvetta pidemmän ajan työkyvyttömyysetuudelle.

“Tällöin sairauspäivärahakausi voi seurata tartuntatautipäivärahakautta”, Blomgren toteaa.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Avatar

  Jussi Komulainen

  26.4.2020 at 17:46

  En ole itsekään kuullut ennen tartuntatautipäivärahasta. Onkohan tämän tuen saamisen ehdot kirjoitettu Kelan sivuilla tarpeeksi selkeästi? Kuulostaa aika hurjalta hylkäysprosentilta, jos yli puolet hakemuksista on hylätty.

  ”Tartuntatautipäivärahan saamisen keskeinen ehto on kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräys työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista.” Onko esimerkiksi tämä Kelan kapulakieltä vai eikö tavallisen työterveyslääkärin todistus esimerkiksi kelpaa?

  Toivottavasti nämä ihmiset ovat saaneet muuta tukea tai vaihtoehtoista rahoitusta karanteenin aiheuttamasta ansionmenetyksestä. Varsinkin yrittäjille se voi olla melko hankalaa… Tässä yksi rahoituksen malli: https://www.saldo.com/fi-fi/blog/rahoitusta-koronan-aikana/

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös