Suomalaiset hakivat Kelan koronatukea väärin perustein – yli puolet hakemuksista hylätty

Tartuntatautipäiväraha on ollut ennen koronakriisiä varsin tuntematon Kelan etuus.
korona koronakriisi koronapandemia kasvosuojain sairaala korona koronakriisi koronapandemia kasvosuojain sairaala

Tartuntatautipäiväraha on epidemiakaudella karanteeniin määrättyjen työkyvyttömien henkilöiden ansionmenetyksiä korvaava etuus. Tartuntatautipäiväraha korvaa työlliselle ansionmenetystä, jos hänet on tartuntataudin tai mahdollisen altistumisen takia määrätty olemaan poissa ansiotyöstään, eristettäväksi tai karanteeniin, tai jos hänen alle 16-vuotias lapsensa tarvitsee oman kotikaranteenimääräyksensä aikana hoitoa eikä huoltaja pysty tämän takia tekemään ansiotyötään.

Koronaviruksen aiheuttamien mittavien karanteenien myötä tartuntatautipäiväraha on nyt noussut suomalaisten tietoisuuteen, Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren kertoo blogissaan. Kelaan on Blomgrenin mukaan tänä vuonna maaliskuun loppuun mennessä tullut jo noin 1 400 tartuntatautipäivärahahakemusta.

Hakemuksista kuitenkin yli puolet on Kelassa hylätty. Iso osa hakemuksen jättäneistä kansalaisista on hakenyt tukea väärin perustein, Blomgren kertoo.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja
​yhteistyötarjous

Aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla Coinmotionin palvelussa.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

”Tartuntatautipäivärahan saamisen keskeinen ehto on kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräys työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista. Esimerkiksi maan hallituksen suosittelema vapaaehtoinen eristäytyminen karanteeninomaisiin olosuhteisiin ei riitä tämän etuuden saamiseen. Päivärahaa ei makseta myöskään silloin, kun karanteeni ei aiheuta ansionmenetyksiä”, tutkimuspäällikkö selventää tuen ehtoja.

Koronavirusinfektion diagnoosin saaneita määrätään nyt karanteeniin, jolloin heille voi muodostua oikeus tartuntatautipäivärahaan, Blomgren toteaa.

”Koronavirusinfektion takia tilapäisesti työkyvyttömiksi tulleet työikäiset ohjataankin tartuntatautipäivärahan ehtojen täyttyessä nimenomaan tartuntatautipäivärahalle eikä sairauspäivärahalle. Siten nämä työkyvyttömyysjaksot, jotka tulisivat ilman karanteeniin määräämistä esille sairauspäivärahajaksojen kautta, sisältyvätkin nyt tartuntatautipäivärahajaksoihin.”

Kelan sairauspäivärahan ratkaisutiedoista löytyy huhtikuun alkuun mennessä vain aivan yksittäisiä koronavirusinfektion perusteella myönnettyjä sairauspäivärahakausia. Sen sijaan samalla diagnoosilla myönnettyjä tartuntatautipäivärahakausia on monikymmenkertaisesti, tutkimuspäällikkö kertoo.

Jos koronavirusinfektiosta seuraa jälkitauteja, saattaa tartuntatautipäivärahalla korvatun karanteeniajan jälkeen olla tarvetta pidemmän ajan työkyvyttömyysetuudelle.

”Tällöin sairauspäivärahakausi voi seurata tartuntatautipäivärahakautta”, Blomgren toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. En ole itsekään kuullut ennen tartuntatautipäivärahasta. Onkohan tämän tuen saamisen ehdot kirjoitettu Kelan sivuilla tarpeeksi selkeästi? Kuulostaa aika hurjalta hylkäysprosentilta, jos yli puolet hakemuksista on hylätty.

    ”Tartuntatautipäivärahan saamisen keskeinen ehto on kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräys työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista.” Onko esimerkiksi tämä Kelan kapulakieltä vai eikö tavallisen työterveyslääkärin todistus esimerkiksi kelpaa?

    Toivottavasti nämä ihmiset ovat saaneet muuta tukea tai vaihtoehtoista rahoitusta karanteenin aiheuttamasta ansionmenetyksestä. Varsinkin yrittäjille se voi olla melko hankalaa… Tässä yksi rahoituksen malli: https://www.saldo.com/fi-fi/blog/rahoitusta-koronan-aikana/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Edellinen artikkeli
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäk

Ekonomistilta raju ehdotus - ansiotulojen veroalennus talouden "kylmäkäynnistämiseksi"

Seuraava artikkeli
Nokia

Miksi Nokia kiinnostaa vihamielisiä yritysvaltaajia?