Yritysuutiset

Nokia löi tulosodotukset – osake nousukiidossa

Koronakriisi söi liikevaihtoa, mutta yhtiö uskoo myynnin siirtyvän tuleville kausille sen sijaan, että se olisi kokonaan menetetty.

Nokian liikevaihto laski viime vuodesta. Sekä vuoden 2020 toisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto että raportoitu liikevaihto olivat 5,1 miljardia euroa, kun ne olivat 5,7 miljardia euroa vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta sekä ei-IFRS-liikevaihto että raportoitu liikevaihto laskivat 11 prosenttia.

Ilman kertaluonteista lisensointiliiketoiminnan liikevaihtoa vuoden 2020 toisella neljänneksellä ja vuoden 2019 toisella neljänneksellä sekä ei-IFRS että raportoitu liikevaihto laskivat 10 prosenttia.

Vuoden 2020 toisen neljänneksen liikevaihtoon vaikuttivat Nokian mukaan koronapandemia ja ”poikkeuksellinen dynamiikka Kiinassa”.

Yhtiö arvioi koronapandemialla olleen noin 300 miljoonan euron negatiivinen nettovaikutus vuoden 2020 toisen neljänneksen liikevaihtoon; tästä liikevaihdosta suurimman osan odotetaan siirtyvän tuleville kausille sen sijaan, että se olisi menetetty, yhtiö painottaa.

Vuoden 2020 toisella neljänneksellä sekä Nokian bruttokateprosentti että liikevoittoprosentti vahvistuivat lähinnä Networks-segmentin laaja-alaisen vahvuuden ansiosta, erityisesti Mobile Access -liiketoiminnassa, ja myös IP Routing ja Fixed Access -liiketoiminnoilla oli positiivinen vaikutus.

Lisäksi raportoituun liikevoittoprosenttiin vaikuttivat suotuisasti hankittujen aineettomien hyödykkeiden pienemmät poistot sekä pienemmät uudelleenjärjestely- ja muut niihin liittyvät kulut.

Liikevoitto jäi alle viime vuoden, mutta ylitti odotukset. Yhtiö onnistui tekemään neljänneksellä ei-IFRS liikevoittoa 423 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 451 miljoonaa euroa. Tuloskunto oli odotettua kovempi, sillä analyytikot olivat arvioineet tulokseksi 299 miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 toisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa, kun se oli 0,05 euroa vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Tämä johtui ensisijaisesti Networkssegmentin Mobile Access -liiketoiminnan korkeammasta bruttokatteesta, edelleen etenevästä kustannussäästöohjelmasta ja nettovaikutukseltaan positiivisesta rahoitustuottojen ja -kulujen vaihtelusta.

Yhtiön mukaan tulosta söivät osin korkeammat 5G:n tutkimus- ja kehityskustannukset tuotesuunnitelmien vauhdittamiseksi ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi Mobile Access -liiketoiminnassa sekä nettovaikutukseltaan negatiivinen Nokian venture fund -sijoitusten arvon vaihtelu.

Vuoden 2020 toinen neljännes oli Nokialle neljäs peräkkäinen vuosineljännes, jona kassa vahvistui.

Aloitettuaan vapaan kassavirran vahvistamiseen keskittyvän ohjelman vuonna 2019, kertoo Nokia saavuttaneensa merkittäviä ja kestäviä toiminnallisia parannuksia, erityisesti liittyen nettokäyttöpääoman hallintaan.

Vuoden 2020 toisella neljänneksellä nettokassa kasvoi noin 0,2 miljardilla eurolla, ja oli vuosineljänneksen lopussa noin 1,6 miljardia euroa. Toisella neljänneksellä kassa kasvoi noin 1,2 miljardilla eurolla, mikä johtui ensisijaisesti miljardin euron vieraan pääoman hankkimisesta. Tämän seurauksena neljänneksen lopussa kassa oli noin 7,5 miljardia euroa.

Pian väistyvä Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo, että Nokia paransi suoritustaan vahvasti toisella vuosineljänneksellä ja ylitti yhtiön odotukset.

”Kannattavuus ylitti odotukset, kassavirta parani merkittävästi, näimme selviä merkkejä paluusta vahvaan asemaan mobiiliradioliiketoiminnassa, ja osakekohtainen tulos kasvoi verrattuna edellisvuoteen COVID-19:n aiheuttamista haasteista huolimatta”, Suri toteaa.

Nokian liikevaihto laski Surin mukaan vuosineljänneksellä johtuen pääasiassa koronan vaikutuksista sekä jyrkästä laskusta Kiinassa perustuen Nokian ”harkitsevaan menettelytapaan” Kiinan markkinalla. Liikevaihto laski myös johtuen ennakoivista toimenpiteistä supistaa matalakatteista palveluliiketoimintaa.

Aiemmin julkaistujen vuoden 2020 näkymien vaihteluvälien puitteissa Nokia tarkentaa ei-IFRS osakekohtaisen tuloksen keskipisteen 0,25 euroon ja liikevoittoprosentin keskipisteen 9,5 prosenttiin.

Analyytikkojen odotuksia parempi tuloskehitys siivitti Nokian osakkeen +11 prosentin nousuun Helsingin pörssissä perjantaina noin kello 10.40.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös