Osakeanalyysit

Nokia-analyytikko: ”Raportissa useita iloisia yllätyksiä”

Inderes Mikael Rautanen toimitusjohtaja analyytikko sijoittaminen
Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen.

Nokian huhti-kesäkuun tulosraportti yllätti niin analyytikot kuin sijoittajatkin. Analyytikon mielestä tulosyllätys oli raju.

Nokian liikevaihto laski viime vuodesta. Sekä vuoden 2020 toisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto että raportoitu liikevaihto olivat 5,1 miljardia euroa, kun ne olivat 5,7 miljardia euroa vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta sekä ei-IFRS-liikevaihto että raportoitu liikevaihto laskivat 11 prosenttia.

Liikevoitto jäi alle viime vuoden, mutta ylitti odotukset. Yhtiö onnistui tekemään neljänneksellä ei-IFRS liikevoittoa 423 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 451 miljoonaa euroa. Tuloskunto oli odotettua kovempi, sillä analyytikot olivat arvioineet tulokseksi 299 miljoonaa euroa.

Aiemmin julkaistujen vuoden 2020 näkymien vaihteluvälien puitteissa Nokia tarkentaa ei-IFRS osakekohtaisen tuloksen keskipisteen 0,25 euroon ja liikevoittoprosentin keskipisteen 9,5 prosenttiin.

”Nokian aamulla julkaisema Q2-raportti oli tällä kertaa täynnä positiivisia yllätyksiä. Tulos oli selvästi odotuksia parempi, näkymiä nostettiin ja jopa kassavirtaennustetta parannettiin”, kiteyttää Nokian toisen vuosineljänneksen tuloksen Inderesin Nokia-analyytikko ja toimitusjohtaja Mikael Rautanen.

Inderes odotti ei-IFRS tuloksen olevan 237 miljoonaa euroa, eli toteutunut 423 miljoonaa ylitti odotuksen selvästi. Liikevaihto puolestaan jäi selvästi alle Inderesin ja konsensuksen mukaisen odotuksen.

Rautasen mukaan Nokian ”rajua tulosylitystä” selittää Networks-yksikön 249 miljoonan euron liikevoitto, sillä Inderes odotti sen jäävän hieman tappiolle.

”Muiden yksiköiden osalta tulos oli linjassa odotusten kanssa. Verkkoyksikkö etenee suunnitellusti tuotekustannusten alentamisessa ja bruttomarginaali vahvistui jopa 4,5 %-yksikköä edellisvuodesta 35,6 %:iin. Kiinan alueella liikevaihto laski jopa 41 %, mutta tältä haastavalta markkinalta vetäytyminen näyttää vastaavasti tukevan marginaaleja”, Rautanen toteaa.

Pienenä pettymyksenä tulosraportissa Rautanen mainitsee sen, että Nokia arvioi nyt liikevaihdon kehittyvän heikommin kuin kohdemarkkinat Kiinaa lukuun ottamatta, kun aiemmin kehityksen arvioitiin olevan kohdemarkkinan mukaista Kiinaa lukuun ottamatta.

”Nokia näyttää siis Kiina huomioiden häviävän markkinaosuuksia melko tuntuvasti tänä vuonna, mutta tätä kompensoi kannattavuuden kohentuminen.”

Nokia-analyytikko kiinnittää huomiota myös kassavaroihin. Hyvän tuloksen lisäksi yhtiön kipupisteenä oleva kassavirta näyttää Rautasen mukaan kohentumisen merkkejä.

Inderesin suositus Nokian osakkeelle on toistaiseksi vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 3,2 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös