Oma talous

Suomessa on mökkikuume – mökkilainoja nostettiin enemmän kuin koskaan

Mökkilainoja nostettiin ennätysmäärä kesäkuussa, kertoo Suomen Pankki.

Suomalaisten into mökkeilyyn näkyy tänä kesänä monella tavalla.

Keskuskauppakamarin auktorisoima kiinteistöarvioija Lauri Pasasen kertoi kesäkuussa, että tänä kesänä parhaimmat mökit myydään jopa kahden viikon sisään myynti-ilmoituksen julkaisusta.

Pasasen mukaan mökin kunto ja sijainti ovat tärkeimmät tekijät mökkien menekille. Mökkiä etsitään mahdollisimman läheltä kotia, jotta kynnys lähteä mökille olisi matalampi. Järvenrantamökit kiinnostavat ostajia selkeästi kuivanmaan mökkejä enemmän.

Mökkikuumeesta kertovat myös tuoreet Suomen Pankin tilastot.

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja eli kansanomaisesti mökkilainoja nostettiin kesäkuussa 2020 enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 154 miljoonan euron edestä, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Määrä on jopa 64 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Suuren nostomäärän myötä vapaa-ajanasuntolainakanta kasvoi 3,9 miljardiin euroon, ja kannan kasvuvauhti (6 %) oli kesäkuussa nopeinta sitten vuoden 2013 elokuun. Vapaa-ajanasuntolainakannan osuus kaikista kotitalouslainoista oli kesäkuussa noin kolme prosenttia.

Vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat Suomen Pankin mukaan pidentyneet viime vuosina tavallisten asuntolainojen tapaan. Kesäkuussa 2020 nostettujen uusien vapaa-ajanasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika, 17 vuotta 11 kuukautta, oli kymmenen kuukautta pidempi kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Mökki-innostus näkyi luonnollisesti lainojen kasvun lisäksi myös mökkikaupossa.

Vanhojen loma-asuntojen kauppamäärät kasvoivat vuoden 2020 ensimmäinen vuosipuoliskon aikana merkittävästi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Huoneistokeskus. Koko maan tasolla mökkikauppojen määrä kasvoi 40 prosenttia edellisvuodesta ja mökkikauppoja onkin tehty ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo lähes 2 000 kappaletta

”Esimerkiksi Etelä-Savossa mökkikauppojen määrä kasvoi tammi-kesäkuussa 55 % edellisvuodesta, Pirkanmaalla 79 % ja Päijät-Hämeessä 62 %. Suurinta kauppamäärienkasvu oli kuitenkin Pohjois-Karjalassa, jossa mökkikaupat kasvoivat peräti 150 %. Myös Keski-Pohjanmaalla nähtiin hurja kasvu: 73 %”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Eniten mökkikauppoja tehtiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla.

Vertaile säästötilit ja löydä markkinoiden paras korko!

  • Laske hetkessä säästösi laskurin avulla ja siirry tuotteiden vertailuun
  • Helppo ja nopea vertailu, löydät tarvitsemasi jo minuutissa

Lue lisää VertaaEnsin.fi-sivuilta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös